Διαμαντοπούλου Άννα | Portraits
Portraits Top 70 Women

Διαμαντοπούλου Άννα

Διαμαντοπούλου Αννα

Άννα Διαμαντοπούλου, πολιτικός

  • Το όνομά της ήταν το πρώτο που καταγράφηκε ως ελληνική υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ 

  • Με τις δράσεις της και τις θέσεις της πέτυχε να είναι η υπερκομματική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Κατάφερε να φτάσει μέχρι την τελική τριάδα στην δύσκολη αυτή κούρσα

Η έμπειρη Ελληνίδα πολιτικός, Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν η υπερκομματική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ελλάδα διεκδίκησε -και μάλιστα με αξιώσεις- την κορυφαία αυτή θέση. Με παρεμβάσεις και συνεντεύξεις της σε παγκόσμιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης η 62χρονη πολιτικός πέτυχε να προβάλει τους στόχους και τις προτεραιότητές της, αλλά και το όραμά της για τον ΟΟΣΑ.

Η ίδια έχει χαρακτηρίσει την επιλογή της ως προσωπική τιμή και ευθύνη, κάνοντας επίσης λόγο και για «ένα παράθυρο ευκαιρίας στην εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας».

Τελικώς η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την διεκδίκηση της θέσης την 1η Μαρτίου 2021. Ηταν αναμφίβολα μια δύσκολη μάχη. Αναλυτές χαρακτήριζαν την κούρσα διαδοχής του Ανχέλ Γκουρία, ο οποίος βρίσκεται στην θέση επί τρεις θητείες, ως μια σκληρή παρτίδα πόκερ για δυνατούς παίκτες.

Η τελική μάχη θα κριθεί τον Μάρτιο του 2021 μεταξύ της Σουηδής Cecilia Malmström και του Αυστραλού Mathias Cormann. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μακρά εμπειρία στα πολιτικά πράγματα.

Σημαντική στιγμή της πορείας της ήταν ο νόμος που πέρασε επί θητείας της στο υπουργείο Παιδείας το 2011 -από τη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου- για τα ΑΕΙ, γνωστός και ως νόμος Διαμαντοπούλου.

Μεταξύ άλλων προέβλεπε μεταρρυθμίσεις όπως η τριετής φοίτηση, η κατάργηση του ασύλου, η κατάργηση του θεσμού της πρυτανείας και ο αυστηρός έλεγχος του χρόνου φοίτησης.

Ο νόμος ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ενώ βρήκε θετική ανταπόκριση σε μεγάλη μερίδα πολιτών. Χάνοντας την βουλευτική έδρα στις εκλογές του 2012, άρχισε να ακολουθεί τον δικό της πολιτικό δρόμο, με προσπάθειες για δημιουργία εκσυγχρονιστικών σχημάτων, πέραν του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική είναι η δράση της με το «Δίκτυο», το think tank που δημιούργησε με το οποίο συχνά παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα, πάντα με μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική ματιά για μια Ελλάδα πιο σύγχρονη.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: