Κεραμέως Νίκη | Portraits
Portraits Top 70 Women

Κεραμέως Νίκη

Κεραμέως Νίκη

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

  • Παρά την πανδημία προχωρά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας

  • Ηρθε αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της πανδημίας, την τηλεκπαίδευση

  • Θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα διαμορφώνει δημιουργικούς και εξωστρεφείς πολίτες

Η σιδηρά κυρία στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Παιδείας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει αταλάντευτα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεγαλύτερη πρόκληση της περασμένης χρονιάς, που αντιμετώπισε η γεννημένη το 1980 υπουργός, ήταν σίγουρα η προσαρμογή μαθητών και εκπαιδευτικών στα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Η τηλεκπαίδευση, παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες τον πρώτο καιρό της εφαρμογής της, λειτούργησε επιτρέποντας στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων να μην αποκοπούν από την μαθησιακή διαδικασία και να κρατήσουν την επαφή τους με το σχολείο.

Πρόθεσή της είναι -όπως δήλωνε στο #Portraitsgr το περασμένο καλοκαίρι- «να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Παιδεία μας από τη δυσκολότερη κρίση που διήνυσε η χώρα τα τελευταία χρόνια και να επενδύσουμε στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, τόσο σε ζητήματα εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και ουσιαστικού εκπαιδευτικού έργου. Επενδύουμε σε τεχνολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακά συστήματα, καλλιεργούμε περαιτέρω τις ψηφιακές δεξιότητες, είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο».

Η Νίκη Κεραμέως, μια από τις λίγες γυναίκες που εμπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, προχωρά αποφασιστικά και με ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της. Επί δικής της υπουργίας εφαρμόστηκε, μεταξύ άλλων, η φοίτηση στο νηπιαγωγείο από τα τέσσερα χρόνια, όπως και η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο.

Σημαντικότερη μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής αποτελεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που συζητήθηκε έντονα μέσα στο 2020 και τελικά ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021.

Επιφέρει σαρωτικές αλλαγές τόσο στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όσο και στα ίδια τα ιδρύματα: Θεσμοθετείται η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αλλάζει ο τρόπος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών και μπαίνει χρονικό όριο στη φοίτηση. Επίσης, προβλέπει την ίδρυση αστυνομικού σώματος για την αποτροπή της ανομίας στα ιδρύματα.

Η Νίκη Κεραμέως έχει σπoυδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο Paris II και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δημήτρη Λουκά, με τον οποίο έχουν δύο γιους.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: