Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα | Portraits
Portraits Top 70 Women

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

  • Γίνεται η πρώτη γυναίκα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

  • Εχει διαγράψει τεράστια πορεία στο ελληνικό διπλωματικό σώμα και κουβαλάει πολύτιμη εμπειρία

  • Το στοίχημά της, να καταγραφεί η Ελλάδα στην συνείδηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως ο πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο

Η πολύπειρη διπλωμάτης έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε στα χέρια της τα ηνία της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία έπειτα από ένα επτάμηνο, κατά το οποίο ήταν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.
Εχει τεράστια διαδρομή στο διπλωματικό σώμα, που επισφραγίζεται με την ανάληψη καθηκόντων στην Ουάσινγκτον, ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα στον πλανήτη.
Η κυρία Παπαδοπούλου έχει πολλές πρωτιές: Ηταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την κρίσιμη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ (2014), από την οποία απομακρύνθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον Οκτώβριο του 2015, μια κίνηση που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες.
Μετά από ένα διάστημα που το πέρασε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, η κυρία Παπαδοπούλου γίνεται τον Ιούλιο του 2016 η πρώτη Ελληνίδα επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (EULEX). Πρόκειται για την ευρωπαϊκή αποστολή για την επιβολή του κράτους Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο.
Τα Βαλκάνια είναι ένας γνώριμος χώρος για την κυρία Παπαδόπουλου αφού έχει διατελέσει επικεφαλής των γραφείων Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο (2000) και στα Σκόπια (2007-2012).
Με όλη αυτή την εμπειρία στις πλάτες της, ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα την τελευταία χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Τώρα, όπως έχει δηλώσει η ίδια, περιμένει να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με στόχο να διευρύνει και να εμβαθύνει την σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ως έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ακόμη και τώρα που μιλάμε οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής είναι οι στενότερες από ποτέ. Περιμένουμε λοιπόν ότι μπορούν να πάνε ακόμα ψηλότερα» δήλωσε σε ελληνοαμερικανικά μέσα δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως η συμμαχία αυτή δεν σημαίνει απειλή για την Τουρκία.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: