Σακελλαροπούλου Κατερίνα | Portraits
Portraits Top 70 Women

Σακελλαροπούλου Κατερίνα

Σακελλαροπούλου Κατερίνα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

  • Είναι η πρώτη γυναίκα στην θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σπάζοντας ένα από τα ταμπού της εγχώριας πολιτικής σκηνής και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα

  • Έστειλε ηχηρό μήνυμα υπέρ των ελληνικών θέσεων με την επίσκεψή της στο Καστελόριζο, σε μια χρονική στιγμή που το νησί είχε μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας

  • Με κάθε δημόσια τοποθέτησή της περιβάλλει το αξίωμά της με τις αρχές ισότητας, της ισονομίας και του ανθρωπισμού

Η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα έσπασε αρκετά ταμπού της ελληνικής πολιτικής ζωής. Για πρώτη φορά, ο πρώτος πολίτης της χώρας είναι γυναίκα. Για πρώτη φορά, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέχθηκε εν ενεργεία ανώτατη δικαστικός. Για πρώτη φορά, μία υπέρμαχος των δικαιωμάτων εκλέγεται σε αυτή τη θέση. Και ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εκλογή της δίνει η ευρεία πλειοψηφία που πέτυχε στην ψηφοφορία της 22ας Ιανουαρίου 2020.

Μια από τις καλύτερες στιγμές της ήταν η επίσκεψή της στο Καστελλόριζο τον Σεπτέμβριο του 2020, την περίοδο που το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το ακριτικό νησί είχε μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας.

«Το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή» είχε πει συγκινημένη κατά την τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη του νησιού.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γεννημένη το 1956 στην Θεσσαλονίκη, ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία γνωστοποίησε στους πολίτες με ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 15 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μια εξαίρετη νομικό, απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διεθνείς περγαμηνές, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του ΣτΕ, όπου μεταξύ άλλων διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της, την ευθυκρισία της και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Είναι γνωστές οι δημοκρατικές αναφορές της και η κοινωνική ευαισθησία της, όπως και η αγάπη της για τα ζώα.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: