Σδούκου Αλεξάνδρα | Portraits
Portraits Top 70 Women

Σδούκου Αλεξάνδρα

Σδούκου Αλεξάνδρα

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

  • Άνοιξε τον δρόμο για την ηλεκτροκίνηση με συντονισμένες πρωτοβουλίες και κίνητρα

  • Άνοιξε την πόρτα του υπουργείου στην αγορά

  • Προχώρησε παρά τις δυσκολίες του 2020, η υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Η νεανική προσωπικότητα της Αλεξάνδρας Σδούκου έφερε έναν αέρα δροσιάς στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο υπηρετεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Ο δυναμισμός και η αποτελεσματικότητα, η επιμονή και η ευελιξία της βρίσκονται πίσω από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας αλλά και την επιτυχία τους.

Πιστεύει βαθιά στην αξία της συνεννόησης με την αγορά και το κάνει πράξη πριν κάθε νομοθέτημα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τάσεις της αγοράς, όπως περιγράφονται από τις αντιπροσωπείες των φορέων εξασφαλίζει την επιτυχία των πρωτοβουλιών.

Το 2020 και με τη συμβολή της  σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ως προς την υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα κατά το 2020, παρά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan) για τις λιγνιτικές περιοχές και έσβησαν οριστικά τα φουγάρα της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Δυναμική εκκίνηση έγινε και για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Μόνο το 2020, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν ήταν 679 και τα plug-in hybrid 1.452,αύξηση 86,8% σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία.

Για την ίδια ηλεκτροκίνηση σημαίνει καθαρή πόλη και καλύτερη ποιότητα ζωής.  Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία είναι προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, τονίζει ότι η  ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε μια κοινωνία εστιασμένη στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη μας

Πάντα γελαστή και αισιόδοξη, παρά τις πολλές υποχρεώσεις της, προσφέρει μια εικόνα ανανέωσης και μια νέα οπτική σε ένα «στρυφνό», αλλά ιδιαίτερα σημαντικό υπουργείο. Επιβεβαίωσε  τη φήμη ενός ανθρώπου δυναμικού, εξειδικευμένου και αποτελεσματικού, καταφέρνοντας να ανταποκρίνεται στη μεγάλη ατζέντα του υπουργείου.

Οι προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας είναι πολλές. Ομως, γι’ αυτή,  η γοητεία αυτού του υπουργείου είναι ότι ακουμπά στην καθημερινότητα των ανθρώπων: η διαχείριση των απορριμμάτων, το ρεύμα, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο ήλιος και ο άνεμος και το πώς αξιοποιούνται, είναι θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας και σχετίζονται με την ποιότητα ζωής μας.

Οι αποφάσεις αυτού του υπουργείου επηρεάζουν τη ζωή όλων των ανθρώπων και αυτό τη γεμίζει  με διπλάσια ευθύνη, αλλά και διπλάσια όρεξη.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: