Σουρανή Ελένη | Portraits
Portraits Top 70 Women

Σουρανή Ελένη

Σουρανή Ελένη

Ελένη Σουρανή, διπλωμάτης – διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού

  • Η πολύ έμπειρη διπλωμάτης διευθύνει το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού από τον Ιανουάριο του 2020

  • Είναι εκείνη που μετέβη υπό άκρα μυστικότητα στο Βερολίνο το περασμένο καλοκαίρι για την συνάντηση με τον απεσταλμένο του Ερντογάν και τον σύμβουλο της καγκελαρίου

  • Οι αθόρυβες κινήσεις της, η εχεμύθεια που επιδεικνύει και η εμπειρία της την καθιστούν ένα από τα πολύτιμη στελέχη της ελληνικής διπλωματίας

Ελένη Σουρανή, η έμπειρη διπλωμάτης δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του ευαίσθητες και σύνθετες υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής, κρατά… κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πεπειραμένα στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, με αξιοσημείωτη προϋπηρεσία σε πόστα κλειδιά. Εκτιμώντας την ποιότητα των υπηρεσιών της ο πρωθυπουργός της ανέθεσε την διεύθυνση του διπλωματικού γραφείου του τον Ιανουάριο του 2020.

Είναι ένα από τα πρόσωπα, που -μαζί με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών- διαχειρίστηκαν την μεγάλη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το όνομά της δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Από τις ελάχιστες φορές που βγήκε στο προσκήνιο ήταν όταν ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε μαζί με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούσε στο τηλέφωνο με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Αύγουστο.

Κινούμενη αθόρυβα και μεθοδικά, έχει επαφές με ανθρώπους «κλειδιά» σε πολλές χώρες. Oταν το περασμένο καλοκαίρι, το Βερολίνο επιχείρησε να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ήταν εκείνη που συναντήθηκε με το δεξί χέρι του Ερντογάν και τον σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Η πληροφορία για την συνάντηση διέρρευσε από την τουρκική πλευρά: ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν εκείνος που αποκάλυψε το μυστικό ραντεβού έχοντας βεβαίως τις δικές του σκοπιμότητες.

Η Ελένη Σουρανή, πάλι, κράτησε επτασφράγιστο μυστικό την συνάντηση στο Βερολίνο, ακολουθώντας την περίφημη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται».

Ειδικά το δεύτερο σκέλος…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πήρε «μετεγγραφή» από την Διεύθυνση Α4 του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία δεν είναι «άλλη μία» Διεύθυνση, αλλά το πιο απαιτητικό πόστο του υπουργείου, μιας και έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ελένη Σουρανή διαθέτει την εμπειρία και έχει τις επαφές για να κάνει την δουλειά της, σε Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες  Άγκυρα, αλλά και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες. Και, φυσικά, το γεγονός ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας πληθαίνουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή έχει σε σημαντικό βαθμό την σφραγίδα της.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: