Βρεττού Ελένη | Portraits
Portraits Top 70 Women

Βρεττού Ελένη

Βρεττού Ελένη

Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς

  • «Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς…».  Αυτήν την αρχή ακολουθεί η Ελένη Βρεττού, επικεφαλής της διεύθυνσης Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Τράπεζας Πειραιώς

  • Η διορατικότητα της κυρίας Βρεττού στο να εντοπίζει τις «παγίδες» και τους αστερίσκους στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων «έσωσε» την HSBC που ετοιμαζόταν να αναλάβει την έκδοση ευρωομολόγου της Folli Follie, ζητώντας να προηγηθεί οικονομικός έλεγχος

  • Η βιώσιμη τραπεζική είναι κεντρικός άξονας της στρατηγικής της και στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance), στο σύνολο της δραστηριότητάς της

«Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς…».  Αυτήν την αρχή ακολουθεί η Ελένη Βρεττού, επικεφαλής της διεύθυνσης Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, της Τράπεζας Πειραιώς. Η βιώσιμη τραπεζική είναι κεντρικός άξονας της στρατηγικής της και στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance), στο σύνολο της δραστηριότητάς της. Ηταν η πρώτη τράπεζα που το 2020 υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο χρηματοδότησης, τα Sustainability Linked Loans, δάνεια τα οποία συνδέουν τον επιχειρηματικό δανεισμό με την εκπλήρωση από την πλευρά της επιχείρησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων. Τα δύο πρώτα δάνεια έχουν υπογραφεί με την Τέρνα Ενεργειακή και την Matrix Pack.

Οι χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι επίσης τομείς στους οποίους η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο στις ανανεώσιμες πηγές αντιστοιχεί περίπου στα 2 GW της εγκατεστημένης ισχύος ή περίπου το 26% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Ελλάδα. Και με σημερινό υπόλοιπο ύψους 1,1 δις ευρώ είναι, μεταξύ άλλων, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στους αυτοκινητόδρομους και στον τομέα των αεροδρομίων.

Η Ελένη Βρεττού ανέλαβε Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς την 1η  Απριλίου 2019. Προηγουμένως -από το 2012- ήταν η επικεφαλής  Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα και Κύπρο στον τραπεζικό όμιλο της HSBC. Επίσης διετέλεσε  περιφερειακή διευθύντρια της HSBC στον τομέα ανάπτυξης σχέσεων με πολυεθνικούς πελάτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική, με έδρα το Λονδίνο.

Μάλιστα η διορατικότητα της κυρίας Βρεττού στο να εντοπίζει τις «παγίδες» και τους αστερίσκους στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων «έσωσε» την HSBC που ετοιμαζόταν να αναλάβει την έκδοση ευρωομολόγου της Folli Follie, ζητώντας να προηγηθεί οικονομικός έλεγχος. Η απαίτηση αυτή ανάγκασε την FF να ακυρώσει την έκδοση. Και όταν τον Μάιο του 2018, ξεσπασε το σκάνδαλο τα κεντρικά στο Λονδίνο της έδωσαν συγχαρητήρια για την επιμονή της να μηδενίσει η τράπεζα όλα τα δάνεια της εταιρείας.

Η Ελένη Βρεττού είναι κάτοχος Bachelor of Science in Economics από το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Και ξεκίνησε την καριέρα της ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε τράπεζες και πολυεθνικούς οργανισμούς στη Νέα Υόρκη.

Portraits70
© Portraits 2021. All rights reserved.            ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: