Climate Emergency

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Μόνο έτσι θα ορθοποδήσουμε μετά την πανδημία

Photo by Karsten Würth on Unsplash

Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος δίνει μία σκληρή μάχη. Γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται ενάντια σ’ έναν αόρατο εχθρό, όμως γνωρίζουμε πως αργά ή γρήγορα όλο αυτό θα τελειώσει. Και τότε θα έρθει ο πραγματικός πόλεμος μ’ έναν ακόμη μεγαλύτερο αντίπαλο, που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Έναν αντίπαλο που πολλοί όχι απλώς υποτιμούν, αλλά αμβισβητούν, παρά τα λεγόμενα των επιστημόνων. Έναν αντίπαλο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

H ατμοσφαιρική ρύπανση μας αφορά όλους. Εκτός του ότι αποτελεί αιτία θανάτου για επτά εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, διευκολύνει τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, ανάμεσά τους κι ο SARS-CoV-2, να μας προσβάλλουν. Κι εμείς, γνωρίζουμε  πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα. Γνωρίζουμε επίσης πως η επιλογή μας να παραμείνουμε άπραγοι, μας σκοτώνει.

Ο ηλεκτρισμός που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών τοξικών αερίων, ενώ τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς προκαλούν το 21% και 14% αντίστοιχα. Αν ένα πράγμα μπορούσε να κάνει την αλλαγή, αυτό θα ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι συνθήκες δε θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές: Tα ηλιακά πάνελ και οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την οικονομία των χωρών.

Τα νούμερα είναι γνωστά. Πλέον, οι πετρελαιοβιομηχανίες λαμβάνουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από κρατικές επιχορηγήσεις, δωροδοκούν τους πολιτικούς που αντιτίθενται σε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση και είναι εύκολο για εκείνες να λάβουν δάνεια από τράπεζες. Οι ανανεώσιμες πηγές, είναι ήδη φτηνότερες από το πετρέλαιο και τη βενζίνη – κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη φέρει την αλλαγή στο τοπίο. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Micosoft, μάλιστα, που θέλει να επανορθώσει για το διοξείδιο του άνθρακα που έχει μεταφέρει στην ατμόσφαιρα, βασίζεται ακριβώς στην επιθυμία της να κάνει τη διαφορά.

Εκείνοι που επένδυσαν σε ανανεώσιμες πηγές το 2019, αναμένεται όχι μόνο να κάνουν απόσβεση, αλλά να βγουν κερδισμένοι, σύμφωνα με το Forbes. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, περνώντας 24 μέρες σερί χωρίς να χρησιμοποιήσει άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αμερικανικές πολιτείες, όπως η Αϊόβα και η Βιρτζίνια, αναδιοργανώνονται και κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους Βρετανούς.

Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα σε μία μέρα. Φαίνεται, μάλιστα, ιδιαίτερα κοστοβόρο όμως, στην πράξη, δεν είναι. Ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων, των πυρκαγιών και πάει λέγοντας. Αν συμπεριλάβουμε τις δαπάνες για την αντιμετώπιση ασθενειών που προκαλούνται ή αν, απλώς, βάλουμε μία τιμή στη βιωσιμότητα του ανθρώπινου είδους, είναι ξεκάθαρο αυτό που χρειάζεται να κάνουμε.

Η οικονομία μετά την πανδημία θα υποφέρει. Και για να ορθοποδήσει, καλό είναι να επαναπροσδιορίσουμε το θέμα της ενέργειας. Γνωρίζουμε  ότι πρέπει να το κάνουμε και γνωρίζουμε γιατί δεν το κάναμε τόσο καιρό: γιατί δεν ενδιαφερόμασταν αρκετά. Ήρθε ο καιρός να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να βάλουμε τις ανανεώσιμες πηγές στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων μας.