Fashion

Βιώσιμη Μόδα: 5 brands που το κάνουν πραγματικότητα

Πηγή φωτογραφίας Instagram @stuffstr

Η νέα πραγματικότητα στη μόδα ωθεί τα brands και τους μεγάλους οίκους στο να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές στη παραγωγή τους και τη νοοτροπία τους.

Το κίνημα αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους και τους μεγάλους σχεδιαστές. Η Stella McCartney έχει αρχίσει τον δικό της αγώνα για μία βιώσιμη μόδα εδώ και μία δεκαετία. Οι συλλογές γίνονται ολοένα και πιο οικολογικές, με ρούχα από οργανικό βαμβάκι, ανακυκλωμένο πολυεστέρα, βιώσιμη βισκόζη και οικολογικό μαλλί. Ακόμη, brands που χρησιμοποιούσαν γούνα έχουν, πλέον, αναθεωρήσει τις τακτικές τους. Οι Burberry, Gucci και Versace είναι μεταξύ των πολυτελών οίκων μόδας που επιλέγουν ψεύτικες γούνες. Πολλοί άλλοι, όπως είναι ο οίκος Chanel, έχουν πάψει να χρησιμοποιούν δέρματα εξωτικών ζώων. Ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο συνεισφέρει στη αλλαγή αυτής της βιομηχανίας.

Η βιωσιμότητα της μόδας, όμως, φέρνει επιπλέον στο προσκήνιο και brands με περιβαλλοντική συνείδηση, τα οποία επιτέλους αναγνωρίζονται και αποκτούν τη θέση που τους αξίζει στη βιομηχανία αυτή. Τέτοια brands που αυτό το καιρό κερδίζουν έδαφος και προτείνουν κάτι διαφορετικό είναι τα εξής:

-Everlane

Το συγκεκριμένο αμερικάνικο brand ρουχισμού αλλάζει τον χώρο της μόδας σταδιακά υιοθετώντας τις ιδέες του νέου κινήματος της «βιωσιμότητας της μόδας». Τον Οκτώβριο του 2018 η εταιρεία ρουχισμού λάνσαρε μια σειρά ρούχων υπό την ονομασία ReNew, η οποία ήταν κατασκευασμένη από 3 εκατομμύρια ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Ο ιδρυτής του brand Michael Preysman αντιλήφθηκε νωρίς πως το καταναλωτικό κοινό αλλάζει και ποια δεν αρκείται στο «ωραίο ρούχο»: Ο καταναλωτής θέλει να ξέρει πως το μπλουζάκι που διάλεξε αξίζει τα λεφτά του (και δεν σπατάλησε τσάμπα τα χρήματα) και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ειδικά σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή ολοένα και απειλεί περισσότερο τον κόσμο! Μάλιστα, τα ρούχα του brand κατασκευάζονται σε ειδικό εργοστάσιο που τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες και φυσικά το εργασιακό δίκαιο.

-Nannacay

To μεξικάνικο brand παράγει κυρίως αξεσουάρ και είναι ιδιαίτερα διάσημο για τις τσάντες του. Η ιδρύτρια του Nannacay, Μarcia Kemp, εμπνέεται από τα ταξίδια της και τις χειροποίητες τσάντες που βρίσκει σε κάθε προορισμό, ενώ στο βιογραφικό της μετράει μία σημαντική συμμετοχή στη φιλανθρωπία. Έτσι με το motto «Τα δημιουργικά χέρια μπορούν να αλλάξουν ζωές», δημιούργησε το συγκεκριμένο brand. Σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την εργασιακή εκμετάλλευση και αιχμαλωσία, δημιούργησε το εργατικό δυναμικό της μέσω μιας συλλογικής ομάδας 200 τεχνιτών από το Περού, τη Κολομβία και τη Βραζιλία. Σε αυτή την ομάδα δόθηκε η ευκαιρία να εξειδικευτούν μέσω εργαστηρίων αλλά και να αναπτύξουν διάφορες δεξιότητες, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση των οικονομικών. Έτσι, η Marcia μπόρεσε να βοηθήσει 120 οικογένειες και να δώσει την ευκαιρία σε διάφορους τεχνίτες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να καλυτερεύσουν τη ζωή τους.

-Edas

Η Edas δημιουργεί τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά και βιώσιμα υφάσματα, όπως επίσης και ιδιαίτερα κοσμήματα τα οποία είναι φτιαγμένα στο χέρι και αποτελεί το κάθε ένα μοναδικό κομμάτι. Μάλιστα, το brand είναι διαθέσιμο και στο στο Noa Vee, ένα διαδικτυακό site που έχει κομμάτια φιλικά προς το περιβάλλον. Η Αμερικανίδα δημιουργός του, Sade Mims, δημιούργησε το brand θέλοντας να φτιάξει διαχρονικά σχέδια που θα περάσουν από γενιά σε γενιά και όχι κάτι εφήμερο που θα περάσει και… θα ξεπεραστεί από τις τάσεις.

-Mashu

To ηθικό και βιώσιμο brand Mashu ξεχωρίζει για τις κομψές τσάντες του που είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο πολυεστέρα και πλαστικό. Πειραματίζεται επίσης με φυσικές ίνες, όπως η Pinatex, μια δερμάτινη εναλλακτική λύση από φύλλα ανανά. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 100% ανακυκλώσιμα, είναι χειροποίητα και φτιάχνονται στην Ελλάδα. Η δημιουργός του Ιωάννα Τοπούζογλου ήθελε να φτιάξει ένα φιλικό προς το περιβάλλον brand, μετά την επιλογή της να γίνει vegan. Η ίδια δούλευε στην βιομηχανία της μόδας και πιο συγκεκριμένα ασχολούνταν με τα δέρματα, με αποτέλεσμα η δουλειά της να έρθει σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις της. Η Ιωάννα έκανε μία στροφή 180 μοιρών, δημιουργώντας ένα brand τόσο με κομψά σχέδια όσο και με ένα βιώσιμο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

-W.R.YUMA

Ο Βέλγος designer Sebastiaan de Neubourg ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια, ταμπλό αυτοκινήτων και ψυγεία για να κατασκευάσει γυαλιά ηλίου για το brand του, W.R.YUMA, μέσω 3D εκτύπωσης. Οι διάφανοι σκελετοί είναι φτιαγμένοι από μπουκάλια αναψυκτικών, οι λευκοί από ψυγεία και οι μαύροι από ταμπλό αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως «η σπατάλη σημαίνει αποτυχία στο design».