Διατροφή

7 διατροφικοί μύθοι και τι ισχύει πραγματικά

Οι εξελίξεις στο θέμα της διατροφής είναι συνεχείς που πολλά γράφονται και κυρίως λέγονται γύρω από αυτή. Κάποια «standards» όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η ζάχαρη δεν έχει διατροφικά πλεονεκτήματα ισχύουν καθώς έχουν αποδειχθεί επιστημονικά μετά από έρευνες. Υπάρχουν όμως και μερικοί μύθοι που πολλοί ακούνε όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν όντως ισχύουν. Κάποιες απόψεις είναι κατά κάποιο τρόπο στερεοτυπικές αφού δεν βασίζονται σε καμία γνώμη ειδικού. Παρακάτω θα δείτε τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους και τι απαντούν σε αυτούς οι ειδικοί σε θέματα διατροφής. Σκοπός είναι αυτές οι πληροφορίες να σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες και fitness συνήθειες, ώστε να βελτιώσετε την ευημερία σας και να φτάσετε ή να διατηρήσετε το κατάλληλο για εσάς σωματικό βάρος.

Μύθος: Για να χάσετε βάρος, πρέπει να απαρνηθείτε όλες τις αγαπημένες σας τροφές.
Γεγονός: Δεν χρειάζεται να απαρνηθείτε όλες τις αγαπημένες σας τροφές όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. To να τρώτε μικρές ποσότητες των αγαπημένων σας τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να αποτελεί μέρος του σχεδίου απώλειας βάρους. Απλά θυμηθείτε να υπολογίζετε τις συνολικές θερμίδες που παίρνετε ημερισίως. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνετε.
TIP: Ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο ο οποίος θα γνωρίζει πώς να υπολογίσει τις καθημερινές ανάγκες σε θερμίδες με βάση την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας σας.
Μύθος: Τα προϊόντα σιτηρών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι παχυντικά. Θα πρέπει να τα αποφύγετε για να χάσετε βάρος.
Γεγονός: Τα ίδια τα σιτηρά δεν είναι απαραίτητα παχυντικά ή ανθυγιεινά ειδικά όσα είναι ολικής άλεσης. Οι «Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς 2015-2020» συνιστούν την κατανάλωση σιτηρών ως μέρος ενός σχεδίου υγιεινής διατροφής. Τουλάχιστον τα μισά από τα σιτηρά που τρώτε πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως είναι το καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και ζυμαρικά.
TIP: Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως και απλά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

Μύθος: Η επιλογή τροφίμων χωρίς γλουτένη θα σας βοηθήσει να φάτε πιο υγιεινά.
Γεγονός: Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι υγιεινότερα εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη ή δεν είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους σπόρους σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Ένας επαγγελματίας υγείας πιθανότατα να συνταγογραφήσει ένα σχέδιο διατροφής χωρίς γλουτένη με σκοπό τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη. Αν δεν έχετε αυτά τα προβλήματα υγείας αλλά αποφεύγετε ούτως ή άλλως τη γλουτένη, μπορεί να μην πάρετε τις βιταμίνες, τις ίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι δίαιτα για απώλεια βάρους.
TIP: Πριν αποφασίσετε να αποφύγετε μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, μιλήστε με τον διαιτολόγο σας αν πιστεύετε ότι έχετε προβλήματα αφού καταναλώσετε τρόφιμα ή ποτά με σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

Μύθος: Πρέπει να αποφύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να είστε υγιείς ή να χάσετε βάρος.
Γεγονός: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας ή να χάσετε βάρος. Το λίπος παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος ενός σχεδίου υγιεινής διατροφής. Απλά τα λίπη έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, επιλέξτε μικρές ποσότητες γευμάτων με υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ελιές ή ξηροί καρποί. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το πλήρες τυρί ή το γάλα με τις light εκδόσεις τους.
TIP: Δοκιμάστε να μειώσετε τα τρόφιμα με στερεά λιπαρά. Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο στη μαγειρική.

Μύθος: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παχαίνουν και είναι ανθυγιεινά.
Γεγονός: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων επειδή έχουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα για να χτίσει τους μύες και να βοηθήσει τα όργανα να λειτουργήσουν καλά. Επίσης περιέχουν ασβέστιο που συμβάλει στην ενίσχυση των οστών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από πλήρες γάλα.
TIP: Οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα ημερησίως χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας, ως μέρος ενός σχεδίου υγιεινής διατροφής. Εάν δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη λακτόζη, επιλέξτε ενισχυμένα προϊόντα σόγιας, γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη ή άλλα τρόφιμα και ποτά με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Μύθος: Αν γίνετε χορτοφάγοι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να είστε πιο υγιείς.
Γεγονός: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για χορτοφάγους ή μία δίαιτα που βασίζεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά η μετάβαση στη χορτοφαγία θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους μόνο εάν μειώσετε τον συνολικό αριθμό θερμίδων που παίρνετε. Μερικοί χορτοφάγοι μπορεί να κάνουν επιλογές τροφίμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, όπως η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και θερμίδες.
TIP: Εάν επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα χορτοφαγικό σχέδιο διατροφής, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα σας για να είναι υγιές.

Οι τύποι χορτοφαγικών διαίτων που ακολουθούνται μπορεί να ποικίλουν ευρέως. Για παράδειγμα, οι vegan δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των αυγών. Οι χορτοφάγοι του «Lacto-ovo» τρώνε γάλα και αυγά μαζί με φυτικά τρόφιμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν διατροφικές συνήθειες που είναι κυρίως χορτοφαγικές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Μιλήστε με έναν ειδικό διαιτολόγο ή επαγγελματία υγείας αν ανησυχείτε για το αν το σχέδιο διατροφής σας παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε.