Διατροφή

2 κουταλιές την ημέρα από ένα αγαπημένο τρόφιμο προστατεύουν από άνοια

Photo by Gaby Yerden on Unsplash

Η γνωστική πτώση που σχετίζεται με την ηλικία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα ασφαλή. Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η προτίμηση σε ένα νόστιμο σνακ καθημερινά, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σας προστατεύσει από ασθένειες όπως η άνοια.

Καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, όλα είναι πεντανόστιμα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η προσθήκη μόνο δύο κουταλιών του γλυκού (10 γραμμάρια) ξηρών καρπών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να προστατεύσετε και ακόμη και να ενισχύσετε την γνωστική σας λειτουργία.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από 4.822 Κινέζους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω για περίοδο 15 ετών. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η απλή προσθήκη δύο κουταλιών της σούπας ξηρών καρπών στη διατροφή των συμμετεχόντων συσχετίστηκε με βελτιωμένη σκέψη, συλλογισμό και μνήμη.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Μινγκ Λι, το γεγονός αυτό μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τη γνωστική μείωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το τρέχον ποσό των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως είναι 47 εκατομμύρια, αυτά τα ευρήματα είναι αρκετά συναρπαστικά!

Τι είδους ξηροί καρποί είναι καλύτεροι;

Σε αυτήν την έρευνα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν φιστίκια σε διαφορετικές εκδοχές: ωμά, τηγανητά και ψητά.

Άλλοι ξηροί καρποί που καταναλώθηκαν περιλάμβαναν καρύδια , κάστανα, κουκουνάρια, αμύγδαλα και φουντούκια.

Παρόλα αυτά ο Λι είπε ότι δεν έχει τόσο σημασία ο τύπος του καρυδιού. Επίσης προτείνει να επιλέγονται τοπικά προϊόντα προς κατανάλωση, γιατί θα είναι μια καλή πηγή κοινών θρεπτικών ουσιών.

Οι ξηροί καρποί, είναι εδώ και καιρό γνωστοί ως θρεπτικές μονάδες διατροφής. Μια άλλη μελέτη από το Χάρβαρντ στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς καθημερινά είχαν 20% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν τους κατανάλωναν. Όσον αφορά τον εγκέφαλο, πολλοί ξηροί καρποί, είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και νιασίνη, τα οποία συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι καλό να τρώτε μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Με ποιον τρόπο ωφελεί την καρδιά το σκόρδο

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση