ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι καλό να τρώτε μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

τρόφιμα
Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Ο εμβολιασμός στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη και πολλοί είναι αυτοί που θα λάβουν την πρώτη δόση στις επόμενες ημέρες.

Για να θωρακίσετε καλύτερα την υγεία σας, καλό θα ήταν μετά το εμβόλιο να τρώτε πιο υγιεινά ώστε να ενισχύσετε παραπάνω το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά για το πρώτο διάστημα που μπορεί να υπάρξουν ορισμένες τυπικές παρενέργειες όπως ο πυρετός.

Δείτε τι συνιστούν οι ειδικοί:

1. Φάτε ισορροπημένα ολόκληρα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Μείνετε ενυδατωμένοι. Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα που συχνά σχετίζεται με την απώλεια υγρών που οδηγούν σε αφυδάτωση. Πίνετε πολύ νερό, τσάι τζίντζερ, νερό με σταγόνες λεμονιού και καταναλώστε αρκετές σούπες με λαχανικά.

3. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, καστανό ρύζι κ.λπ. Ολόκληροι οι σπόροι είναι πηγή υδατανθράκων, πολλαπλών θρεπτικών συστατικών και διαιτητικών ινών, που σας παρέχουν αρκετή ενέργεια.

4. Οι πρωτεΐνες όπως τα όσπρια, οι φακές, η σόγια, το φυστίκι, το γιαούρτι και το τυρί είναι απαραίτητα για τη διατροφή. Μια πλούσια σε πρωτεΐνη δίαιτα βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του σώματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Καταναλώστε ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο και κολοκυθόσπορους. Αυτά τα τρόφιμα, ενεργοποιούν τη δραστηριότητα των βοηθητικών κυττάρων Τ και επομένως ενισχύουν την παραγωγή αντισωμάτων.

6. Το καρύδι και οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και έχουν αντιφλεγμονώδη ιδιότητα.

7. Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη ιδιότητα.

8. Οι ηλιόσποροι είναι γεμάτοι πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την ανοσία.

9. Δίαιτες πλούσιες σε ίνες όπως φρούτα, βρώμη και φασόλια διατηρούν υγιές το μικροβίωμα του εντέρου.

10. Τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση και ενισχύουν την υγεία του εντέρου

11. Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο κ.λπ. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην καταπολέμηση της φλεγμονώδους δράσης.

12. Σούπες και smoothies με ένα μείγμα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, φακές, πατάτες, μπρόκολο, αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, μαύρο πιπέρι, μαραθόσπορος, ξηροί καρποί και φυτικές ίνες, όλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

13. Το πράσινο τσάι είναι ένα ελιξίριο που καταπολεμά τη φλεγμονή και προστατεύει τον οργανισμό από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Με ποιον τρόπο ωφελεί την καρδιά το σκόρδο

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση