ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με ποιον τρόπο ωφελεί την καρδιά το σκόρδο

σκόρδο
πηγή: unsplash

Το σκόρδο, δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό συστατικό για το μαγείρεμα, αλλά και ένα ιδιαίτερα ευεργετικό τρόφιμο για την υγεία και ειδικά της καρδιάς.

Μπορεί κάποιοι να μην ανέχονται τη μυρωδιά και τη γεύση του, ωστόσο καλό θα ήταν να κάνουν μια ακόμα προσπάθεια να το συνηθίσουν για να εκμεταλλευτούν τις μοναδικές του ιδιότητες.

Το σκόρδο είναι επίσης ένα από τα πιο υποτιμημένα τρόφιμα για την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με το MindBodyGreen , μερικά από τα κύρια καρδιαγγειακά οφέλη του σκόρδου βασίζονται στα οφέλη για την υγεία του εντέρου. Είναι πλούσιο σε πρεβιοτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι ενισχύει την παρουσία προβιοτικών (ή αλλιώς των καλών βακτηρίων) στο έντερο.

Τα προβιοτικά, με τη σειρά τους, έχουν αποδειχθεί ότι ελέγχουν τη χοληστερόλη στο αίμα μειώνοντας την παραγωγή της κακής χοληστερόλης, που καταστρέφει τα χολικά οξέα του ήπατος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Cardiovascular Disease Research».

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο και συγγραφέα Στίβεν Γκάντρι, «Το σκόρδο δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό πρεβιοτικό, αλλά έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες, αν σας ενδιαφέρουν οι μολυσματικές θεωρίες των καρδιακών παθήσεων όπως εμένα, μπορεί να εξηγήσουν γιατί όσοι τρώνε σκόρδο, έχουν μικρή πλάκα στις αρτηρίες τους».

Η μολυσματική θεωρία των καρδιακών παθήσεων, δηλώνει ότι η έκθεση σε ορισμένους μολυσματικούς παράγοντες, όπως ιούς και βακτήρια, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και τελικά σε στεφανιαία νόσο.

Το σκόρδο, ωστόσο, περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες. Επομένως η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοίμωξης και κατά συνέπεια, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ένας τρόπος να αρχίσετε να το καταναλώνετε, είναι να προσθέτετε ελάχιστη ποσότητα στις σάλτσες και τα φαγητά, κάθε φορά που μαγειρεύετε, χωρίς να γίνεται έντονη η αίσθηση του. Ακόμα και αυτή η μικρή πρόσληψη αυτού του λαχανικού, μπορεί να προσφέρει αρκετά για την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας;

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση