NEED TO KNOW

«Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα χωρίς να το καταλάβει κανείς»: Τι συμβαίνει όταν μένεις σπίτι, αλλά δεν είσαι ασφαλής

Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τις γυναίκες. Όχι απλώς οικονομικά, καθώς πολλές αναγκάστηκαν να βάλουν την εργασία τους σε δεύτερη μοίρα ή απολύθηκαν, αλλά ψυχικά και σωματικά. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εκτοξεύθηκαν, όπως έκαναν και οι κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης.

Οι περισσότερες έμειναν σπίτι, όμως δεν ήταν ασφαλείς. Βρέθηκαν κλεισμένες με βίαιους συντρόφους, συζύγους ή συγγενείς, υπέστησαν κακοποίηση, έχασαν τη ζωή τους. Και τώρα, το γύρο του κόσμου κάνει η φράση «Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα χωρίς να το ξέρει κανείς». Λέγεται, μάλιστα, πως αναζητήθηκε 163 εκατομμύρια φορές στο Google – 31% περισσότερες από εκείνες του 2019.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει έρευνα της Κατερίνα Στάντις, αντιπροέδρου και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of General Psychology.

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει. Μία ημέρα αφότου δημοσιεύθηκε σχετικό άρθρο στο MSNBC, βρέθηκαν σφάλματα στη μέθοδο που χρησιμοποίησε η ερευνήτρια, ενώ η ίδια επιβεβαίωσε πως τα αποτελέσματά της δεν ήταν έγκυρα.

«Αναγνωρίζω τώρα ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μου έχουν σφάλματα. Επικοινώνησα με το περιοδικό για να συζητήσω τα λάθη και τις ελλείψεις. Οι νέες μέθοδοι χρειάζονται διερεύνηση… Έτσι δημιουργούμε τη γνώση. Έτσι βελτιώνουμε την έρευνά μας», έγραψε στο Twitter.

«Την πρώτη φορά που αναζήτησα τον όρο, η καρδιά μου έχασε έναν χτύπο… σοκαρίστηκα. Μετανιώνω βαθιά που το έργο μου ήταν επιβλαβές και προκάλεσε ανησυχία», συνέχισε. «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και θα επανορθώσω».

«Ta θέματα που έθιξα αξίζουν καλύτερες μεθόδους. Είμαι ευγνώμων για τους ακαδημαϊκούς και τους ειδικούς που πρότειναν νέους τρόπους ανάβασης αυτού του βουνού και επικοινώνησαν μαζί μου. Προς τους ακτιβιστές, τους υπερασπιστές και τα θύματα, λυπάμαι που σας απογοήτευσα.».

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται βία και οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες, γενικά, είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία στη διάρκεια της ζωής τους.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας βλάβη σε εκατομμύρια γυναίκες και στις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο δρ .Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Αλλά σε αντίθεση με την COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο με βαθιές και συνεχείς προσπάθειες – από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα – για να αλλάξουμε τις επιβλαβείς συμπεριφορές, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια και να προωθήσουμε υγιείς και αμοιβαία σεβαστές σχέσεις» , πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για την αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως αποτέλεσμα των εντολών παραμονής στο σπίτι.

«Έχουμε δει μια τρομακτική παγκόσμια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε, σύμφωνα με το HuffPost.

«Για πολλές γυναίκες και κορίτσια, η απειλή είναι μεγαλύτερη, εκεί όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλείς: στα σπίτια τους. Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την αποκατάσταση της βίας κατά των γυναικών βασικό μέρος των εθνικών τους σχεδίων αντιμετώπισης για την COVID-19».

Πού μπορείτε να καλέσετε, σε περιτπώσεις ανάγκης:

Γραμμή 15900 (24ωρη) για την έμφυλη βία

Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 (24ωρη)

ΛΟΑΤΚΙ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 (τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι εκτός λειτουργίας. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις γύρω από την επαναλειτουργία της εδώ)

Γραμμή 10306 για τον κορονοϊό

Γραμμή 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (24ωρη)

Γραμμή 1595 για ζητήματα αστεγίας

 

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

Σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες της Τουρκίας: Μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνουν για την έμφυλη βία

Μελέκ Ιπέκ: Ελεύθερη μετά από 108 μέρες – Φυλακίστηκε γιατί σκότωσε το σύζυγο και βασανιστή της

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση