ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Γράφει η Μίνα Καούνη, ιδρύτρια και managing partner της δικηγορικής εταιρίας «Mina Kaouni and associates law firm»

Το 2019 άνοιξε με ένα φρικτό έγκλημα, τη δολοφονία της 29χρονης Αντζελίνας Πέτρου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε τον ερωτικό δεσμό της κόρης του και έκλεισε με ένα άλλο αποτρόπαιο έγκλημα στην Καλαμάτα, όπου ο σύζυγος περιέλουσε με βενζίνη την γυναίκα του και της έβαλε φωτιά. Το 2018 είχε κλείσει με μία άλλη πολύκροτη γυναικοκτονία, της Ελένης Τοπαλούδη, που έγινε ορόσημο, συγκλόνισε και συν-εκίνησε την Ελληνική κοινωνία, συνεπικουρώντας το κοινωνικό αποτύπωμα και η εμβληματική αγόρευση της εισαγγελέως Δόγκα, που ένωσε και δίχασε βεβαίως, όπως κάνουν οι πραγματικά ουσιώδεις παρεμβάσεις, οι οποίες, ιστορικά, είναι αυτές που προωθούν τον κοινωνικό διάλογο κι εγγράφονται στο συλλογικό συνειδητό κι ασυνείδητο.

Μήπως ήλθε η ώρα να εισαγάγουμε στο δίκαιό μας ένα αναγκαίο εγκληματολογικό και κοινωνικό κριτήριο, ώστε το συγκεκριμένο αδίκημα να αναγνωρισθεί νομικά ως η εκ δόλου αφαίρεση της ζωής γυναικών επειδή είναι γυναίκες, ως έγκλημα το οποίο σχετίζεται με πολιτισμικά συμφραζόμενα που θέλουν τη γυναίκα κατώτερη από τον άνδρα, χωρίς το αυτονόητο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους, το δικαίωμά τους να ορίζουν την προσωπική τους ζωή. Να αποφασίσουμε και να τολμήσουμε νομικά να δώσουμε έναν ορισμό συμπεριληπτικό της ακραίας έκφανσης του δομικού προβλήματος του σεξισμού, της πατριαρχίας, της ανδρικής κυριαρχίας και των έμφυλων καταπιέσεων, αλλά και της συστημικότητας του εγκλήματος.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να παραμένουμε αδρανείς σε μια ουδέτερη θέση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ουδέτερη θέση. Η ακινησία σε αυτό το περιβάλλον είναι χειρότερη από το να τρέχεις προς τα πίσω. Αυτή εδώ είναι η στιγμή να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις που σκοτώνουν καθημερινά τη Σούζαν στην Κρήτη, την Ελένη στη Ρόδο, την Αγγελική στην Κέρκυρα, τις γυναίκες στην Κύπρο και τόσες άλλες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ημερολόγιο κακοποίησης: Η Anthonia Rochus αποφάσισε να δείξει δημόσια τη βία από τον σύντροφό της για να μπει ένα τέλος

Πατριαρχία, Σεξισμός και Έμφυλη Βία στην Ελληνική Κοινωνία: 8 γυναίκες μιλούν για αυτά που κανείς δε θέλει να ακούσει

Δεν είστε μόνες. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να μιλήσετε για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση