NEED TO KNOW

Σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες της Τουρκίας: Μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνουν για την έμφυλη βία

Σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες τις Τουρκίας: Μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, διαδηλώνουν για την έμφυλη βία
πηγή: Twitter

Με την απόφασή του να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα σε μία «σκοτεινή» εποχή. Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες βγήκαν στο δρόμο ζητώντας του να αναθεωρήσει, απαιτώντας να εφαρμόσει τη συνθήκη που καταδικάζει τη βία κατά των γυναικών.

«Οι γυναίκες θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο». «Βαρέθηκα σε αυτό το πατριαρχικό κράτος. Βαρέθηκα να μην αισθάνομαι ασφαλής. Φτάνει πια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία διαδηλώτρια.

Με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες σε περίπου 30 χώρες, με σκοπό την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Κι όμως, αυτήν την εποχή οι γυναικοκτονίες αυξάνονται δραματικά στη χώρα αυτή.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία, χαρακτήρισε «συντριπτική» την κίνησή του, προσθέτοντας ότι «διακυβεύεται η προστασία των γυναικών».

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: πλήρης περιφρόνηση του κράτους δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο Twitter ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ. Συντηρητικές και ισλαμικές οργανώσεις ζητούσαν από τον Ερντογάν να αποσυρθεί η Τουρκία από τη Σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τις «παραδοσιακές» οικογενειακές αξίες γιατί προάγει την ισότητα των φύλων και «ευνοεί» την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, απαγορεύοντας τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.


«Το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποσύρεσαι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών, είναι θλιβερό», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. «Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση και την επανεξέταση των δεσμεύσεών τους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, χωρίς την απόρριψη διεθνών συνθηκών που σχεδιάστηκαν για την προστασία των γυναικών και την απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τις παραβιάζουν», ανέφερε. «Αυτό είναι ένα αποκαρδιωτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα τερματισμού της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως».

Οργανώσεις που παλεύουν για τα δικαιώματα των γυναικών ανακοίνωσαν πως η απόφαση του προέδρου μοιάζει με «εφιάλτη». «Είναι προφανές πως αυτή η απόσυρση θα δώσει δύναμη στους δολοφόνους, τους κακοποιητές και τους βιαστές γυναικών», σημειώνουν.

Και οι αριθμοί λείπουν. Η Τουρκία έχει πάψει να καταγράφει τις γυναικοκτονίες που, σύμφωνα με μη κυβερνητικό οργανισμό υπέρ των δικαιωμάτων της γυναίκας, το 2021 έχουν αγγίξει τις 78.

Διαβάστε επίσης:

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

Δεν είναι έγκλημα πάθους. Δεν είναι έγκλημα τιμής. Είναι γυναικοκτονία – Της Μίνας Καούνη

Οι γυναίκες της Τουρκίας υποφέρουν: Κάθε μέρα, τουλάχιστον μία χάνεται στα χέρια του συντρόφου της

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση