Διατροφή

3 ομάδες τροφίμων που μειώνουν το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2

Photo by Stephanie Studer on Unsplash

Οι περισσότερες περιπτώσεις πασχόντων από διαβήτη, είναι τύπου 2 και ο επιπολασμός τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Έχοντας ως στόχο να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της νόσου, ερευνητές από το Harvard και το πανεπιστήμιο του Cambridge, εντόπισαν τρεις βασικές ομάδες τροφίμων που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πάθησης της νόσου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μελέτησαν 9.754 άτομα τα οποία είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, μαζί με άλλα 13.662 άτομα, που είχαν συμμετάσχει στην “Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή”. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές, είναι ότι τα υψηλά επίπεδα τόσο της βιταμίνης C, όσο και των καροτενοειδών, συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο πάθησης.

Μια μεταγενέστερη μελέτη 200.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση, τις μεγαλύτερες ποσότητες δημητριακών, είχαν 29% χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα είχαν εντάξει στο διατροφολόγιο τους.

Τι είδους τρόφιμα εμπίπτουν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διατίθεται σε αρκετά λαχανικά και φρούτα, συμπεριλαμβανομένων τα εξής: πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, πορτοκάλια, λαχανάκια Βρυξελλών και λεμόνια. Τα συγκεκριμένα, αποτελούν από τις πιο βασικές πηγές που μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη της από τον οργανισμό.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή, είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών, οι οποίες ως συνήθως, έχουν κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης , ενώ αποτελούν μία βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο. Έχουν σχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο  για διαβήτη τύπου 2, αλλά και για καρδιακές νόσους και για καρκίνο.

Τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν γενναία περιεκτικότητα σε αυτά είναι πάλι τα φρούτα και λαχανικά όπως κολοκύθα, λάχανο, πεπόνι, μάνγκο και νεκταρίνια. Τέλος, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα και κεχρί.

Το θετικό είναι ότι, υπάρχουν πολλά περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις τρεις ενώσεις από όλα αυτά που ήδη έχουν αναφερθεί. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ότι μειώνει τον διαβήτη τύπου 2, όλα αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή, μπορείτε να βρείτε μία καλή αφορμή για να ενσωματώσετε περισσότερα από αυτά στα καθημερινά σας γεύματα.

Η επίσκεψη σε έναν ειδικό διατροφολόγο, κυρίως σε κλινικές περιπτώσεις ασθενών, θεωρείται απαραίτητη, ώστε να έχετε ένα ασφαλές και εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση