ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Μία 2 σε 1 ένεση βοηθά να ελεγχθεί το σάκχαρο στο αίμα

Photo by CDC on Unsplash

Μια νέα μέθοδος θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ενέσεων ινσουλίνης, που λαμβάνουν τακτικά άτομα με διαβήτη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Stanford σε χοίρους.

Η πρόοδος μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς με διαβήτη να κάνουν μια λήψη διπλής δράσης που περιέχει ινσουλίνη σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που βασίζεται σε μια δεύτερη ορμόνη, γνωστή ως αμυλίνη. Η ουσία αυτή, παίζει συνεργό ρόλο με την ινσουλίνη, για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ενώ το φάρμακο με βάση την αμυλίνη είναι ήδη διαθέσιμο στο εμπόριο, εκτιμάται ότι λιγότερο από το 1% των ασθενών με διαβήτη που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη λαμβάνουν επίσης αυτή τη συμπληρωματική θεραπεία, διότι οι δύο ορμόνες – που συνεργάζονται άψογα στο σώμα – είναι πολύ ασταθείς για να συνυπάρχουν την ίδια σύριγγα.

Συγκέντρωση ινσουλίνης και αμυλίνης

Η νέα τεχνική περιλαμβάνει μια προστατευτική επίστρωση, που περιβάλλει τα μόρια ινσουλίνης και αμυλίνης και για πρώτη φορά, τους επιτρέπει να συνυπάρχουν σε ένα μόνο πλάνο.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη σταθερότητα του περιτυλίγματος στο εργαστήριο και έχουν κάνει προκαταρκτικά πειράματα για να δουν, πώς λειτουργεί η ένεση 2 σε 1, στο πιο προηγμένο προκλινικό μοντέλο – τους διαβητικούς χοίρους.

Όμως, επειδή και τα δύο φάρμακα είναι ήδη στην αγορά και η συνταγή διπλού φαρμάκου δοκιμάστηκε σε προηγμένα μοντέλα, ο Eric Appel, επιστήμονας του πανεπιστημίου και ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας «Nature Biomedical Engineering», λέει ότι η ομάδα χρειάζεται μόνο να αποδείξει, ότι η τεχνική αυτή δεν είναι τοξική στους ανθρώπους, με στόχο να ξεκινήσει δοκιμές σε αυτούς, φέρνοντας την τεχνολογία πιο κοντά στην αγορά από ό, τι τα περισσότερα φάρμακα πρώιμου σταδίου.

Ο Appel και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι, η προσέγγιση θα μπορούσε μια μέρα, να αυξήσει δραματικά τη χρήση αμυλίνης και να οδηγήσει σε βελτιωμένη διαχείριση της γλυκόζης, για περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, που πάσχουν είτε από νεανικό διαβήτη τύπου 1 είτε από διαβήτη ενηλίκων, τύπου 2.

Τα προηγούμενα κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν και τα δύο χάνουν βάρος και έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Η βελτιωμένη διαχείριση του διαβήτη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η τύφλωση, οι καρδιακές παθήσεις και οι ακρωτηριασμοί.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Λιγότερα ποσοστά σακχάρου στο αίμα

Αν μπορεί να γίνει ο συνδυασμός ινσουλίνης και αμυλίνης σε μία δόση, αυτό θα προσφέρει στους ασθενείς, έναν βολικό τρόπο να μιμούνται τη φυσική τους έκκριση στο ανθρώπινο σώμα. Σε μη διαβητικούς, η αμυλίνη εκκρίνει από τα ίδια κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βελτιώνει την πρόσληψη σακχάρου στα κύτταρα, αφαιρώντας την από την κυκλοφορία του αίματος.

Από την πλευρά της, η αμυλίνη κάνει τρία πράγματα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Πρώτον, σταματά μια άλλη ορμόνη, τη γλυκαγόνη, από το να λέει στον οργανισμό να απελευθερώσει πρόσθετα σάκχαρα, που είναι αποθηκευμένα στο ήπαρ . Δεύτερον, παράγει μια αίσθηση «πληρότητας» κατά τη διάρκεια των γευμάτων που μειώνει την πρόσληψη τροφής. Τρίτον, στην πραγματικότητα επιβραδύνει την πρόσληψη τροφής από το σώμα, μειώνοντας την τυπική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μετά από ένα γεύμα. Οι ερευνητές αποκαλούν και τα τρία ευεργετικά για τη φροντίδα του διαβήτη.

Για να καταστεί δυνατή η σύζευξη ινσουλίνης και αμυλίνης σε μία σύριγγα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοριακό περιτύλιγμα από πολυαιθυλενογλυκόλη ή PEG, μια κοινή μη τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία πραγμάτων όπως καλλυντικά και καθαρτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μελέτες σε ζώα, ότι τα δυο συστατικά αλληλοκαλύπτονται στη δραστικότητα της. Το σημαντικό αυτό εύρημα, σημαίνει ότι η ένεση μιμείται πιστά τι συμβαίνει σε ένα υγιές σώμα.

Ο Appel δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του, είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα.