ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Photo by angela pham on Unsplash

Η υγιεινή διατροφή, ως συνήθως συνδέεται με την απώλεια κιλών, όμως δεν είναι μόνο αυτή η αξία της καθώς είναι σημασία για έναν πιο σημαντικό λόγο, την υγεία. Αν δεν τρέφεστε σωστά, τότε αυξάνετε τις πιθανότητες να αρρωσταίνετε πιο συχνά, μιας και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν ακόμα χειρότερες επιπτώσεις, όπως προβλήματα με την καρδιά και την αρτηριακή πίεση. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ιδίως η κατανάλωση μεταποιημένων, τηγανητών, άχρηστων και συσκευασμένων τροφίμων, έχει ως άμεση συνέπεια τα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, ενώ ενδέχεται να προκαλέσει και παχυσαρκία.

Ωστόσο υπάρχουν άτομα που τρώνε υγιεινά, βιολογικά και φυσικά προϊόντα, στην προσπάθεια τους να θωρακίσουν την υγεία τους. Πολλές φορές όμως, ίσως να μην τα καταναλώνουν έτσι ώστε να επωφελούνται από αυτά στο 100%. Οι διατροφολόγοι έχουν εντοπίσει ποια είναι τα 5 τρόφιμα, που οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να καταναλώνουμε λανθασμένα:

1. Λιναρόσποροι

Πρόκειται για μία υπερτροφή, που είναι καλό να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας. Περιέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, ωμέγα-3, λιγνάνες και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Ωστόσο, το σώμα μας δεν μπορεί να τις αφομοιώσει όταν τρώγονται ολόκληρα. Το πιο σωστό είναι να τα θρυμματίσετε πριν τα φάτε για να μην χάσετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Photo by Angélica Echeverry on Unsplash

2. Ακτινίδιο

Ως συνήθως αφαιρούμε τη φλούδα τους προτού τα καταναλώσουμε. Το θέμα όμως είναι ότι σε αυτή βρίσκεται η υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Ε. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώγεται ολόκληρο το φρούτο μαζί με τη φλούδα, αφού πρώτα πλυθεί σχολαστικά. Έτσι θα αυξηθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ κατά 50%, 32% και 34% αντίστοιχα.

3. Ντομάτες

Πολλοί από εμάς δεν τους αρέσει να μαγειρεύουν ντομάτες και προτιμούν να τις τρώνε ωμές. Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Οι ντομάτες πρέπει να τρώγονται μαγειρεμένες για να λάβουμε τα οφέλη από θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο που προστατεύει από τους όγκους και τις καρδιακές παθήσεις. Όλα αυτά αυξάνονται σε ποσότητα, όσο θερμαίνεται η τροφή.

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πρέπει να τρώγεται ωμό ή στον ατμό. Εάν το βράσετε ή το τηγανίσετε, χάνει τα ζωτικά του θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές ενώσεις, μεταξύ άλλων.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλικίνη, ένα σημαντικό ένζυμο και η επίδραση του αυξάνεται μόνο όταν αυτό εκτίθεται στον αέρα. Έτσι, καλό είναι να κόβουμε πάντα το σκόρδο και να το αφήνουμε να κάτσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα

 

Διαβάστε επίσης:

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

7 βιταμίνες για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

4 υγιεινές και εναλλακτικές συνταγές με φακές