ΥΓΕΙΑ

Ποιοι καρκίνοι δεν έχουν αντιληπτά συμπτώματα προτού εμφανιστούν

πηγή: unsplash

Η ετήσια επίσκεψη στον γιατρό, για το γνωστό check up, είναι απαραίτητη, για την πρόληψη πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και του καρκίνου. Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις, καλό θα ήταν να τηρούμε μία υγιεινή διατροφή, να αθλούμαστε και να γνωρίζουμε για το ιατρικό ιστορικό της οικογενείας μας. Τα μέτρα αυτά είναι γενικά και οι γιατροί συνιστούν να τα τηρούμε ανεξάρτητα από τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις.

Δείτε παρακάτω ποιοι τύποι καρκίνων, δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα σημάδι ή σύμπτωμα προτού εμφανιστούν:

1) Πάγκρεας

Το πάγκρεας βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.  Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο δύσκολους στη διάγνωση και αυτό γιατί αρκετοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Σύμφωνα με το «Cancer.net», δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις που να μπορούν να τον διαγνώσουν.

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα περιλαμβάνουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη, πρήξιμο των άκρων λόγω θρόμβου αίματος, φούσκωμα στο στομάχι, αδυναμία, απώλεια όρεξης, ναυτία και έμετο, ρίγη, πυρετό και απώλεια βάρους. Όταν ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται, ο ίκτερος είναι ένα κοινό σημάδι και μπορεί να φανεί τόσο στο κιτρίνισμα του δέρματος όσο και στα μάτια. Παρόλα αυτά όμως, ως συνήθως ένα φούσκωμα ή μία αδυναμία, δεν παραπέμπει σε μία τόσο σοβαρή νόσο.

2) Προστάτης

Σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου του Michigan, κάθε χρόνο νοσούν περίπου 70.000 άντρες. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται σε ηλικιωμένους, ενώ το κάπνισμα και η εισπνοή χημικών, αυξάνουν τον κίνδυνο. Το κυριότερο σύμπτωμα του καρκίνου του προστάτη, είναι το αίμα στα ούρα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια συχνότερη ανάγκη ούρησης ή επώδυνη ούρηση. Σημάδια όπως πόνος στη μέση ή τα οστά στην περιοχή της ουροδόχου κύστης υποδηλώνουν ότι έχει ήδη εξαπλωθεί.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

3) Παχύ έντερο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκύπτει από έναν όγκο που σχηματίζεται στο εσωτερικό τοίχωμα του και οι περισσότερες περιπτώσεις σχηματίζονται από πολύποδες, οι οποίοι αναπτύσσονται στην εσωτερική επένδυση του.

Επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τα πολύ πρώιμα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, η αφαίρεση τυχόν γνωστών πολύποδων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο είναι να έχετε αίμα στα κόπρανα που είναι σκούρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνο. Μπορεί να σχετίζεται με αιμορραγικό έλκος ή ελκώδη κολίτιδα. Ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια βάρους και η απώλεια όρεξης, είναι μερικά από τα συμπτώματα που ίσως να σημαίνουν ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

4) Καρκίνος του στομάχου

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τον πόνο στο στομάχι και τη ναυτία, αλλά λίγοι από εμάς θεωρούν ότι οι συχνές κρίσεις γαστρικού πόνου μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου.

Σύμφωνα με τα «Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής» , υπάρχουν στην πραγματικότητα τέσσερις διαφορετικοί τύποι καρκίνου του στομάχου. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν μέσα στα κύτταρα της εσωτερικής στοιβάδας και στα αρχικά στάδια, συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν κάποιο πόνο στο στομάχι και ναυτία με αυτόν τον καρκίνο, αλλά επειδή τα συμπτώματα ταιριάζουν με αυτά των κοινών σφαλμάτων, πολλοί δεν θα ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Υπάρχει ένα περίεργο σύμπτωμα που αξίζει να σημειωθεί: το αίσθημα του ότι είναι πολύ γεμάτο, ακόμη και μετά από να φάει μόνο ένα μικρό γεύμα. Άλλοι αντιμετωπίζουν έλλειψη όρεξης και συνοδευτική απώλεια βάρους ή καούρα.

5) Καρκίνος των ωοθηκών

Όταν τα ανώμαλα κύτταρα στις ωοθήκες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, οι όγκοι μπορούν να σχηματιστούν και να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος, σύμφωνα με την Healthline.

Ενώ υπάρχουν κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών, μπορεί να έρχονται και να φεύγουν και μοιάζουν πολύ με συμπτώματα λιγότερο σοβαρών ασθενειών.

Τα πρώτα συμπτώματα αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, δυσκολία στην κατανάλωση γενικά και αύξηση της ούρησης. Η καούρα, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη, οι ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως και η επώδυνη επαφή σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο των ωοθηκών, αλλά και πάλι, αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους μπορεί να σας οδηγήσουν να πιστέψετε ότι κάτι άλλο δεν πάει καλά.

 

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του πεπτικού συστήματος: Σε ποιες περιπτώσεις δρα προληπτικά η ασπιρίνη

4 «ύπουλα» συμπτώματα που προμηνύουν την εμφάνιση θυρεοειδούς

5 απαραίτητα συστατικά για την υγεία των ματιών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση