Διατροφή

4 κορυφαίες τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση για την εμμηνόπαυση

Photo by cottonbro from Pexels

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 45 και 55, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί πριν ή μετά από αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, κακή συγκέντρωση, άγχος, ξηρότητα του κόλπου και αλλαγές στη διάθεση.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα, αλλά και να ενισχύσουν τη συνολική υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες:

Μούρα: Τα μούρα είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ενισχύουν την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, μια κοινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Photo by Jonathan Borba from Pexels

Σολομός: Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ωμέγα-3 και άλλων λιπαρών οξέων, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και στη δυνητική βοήθεια στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των γυναικών μέσης ηλικίας. Για τις χορτοφάγους υπάρχουν τα ωμέγα-3 συμπληρώματα ως εναλλακτική λύση.

Όσπρια: Όσπρια όπως ρεβίθια, μαύρα και λευκά φασόλια, βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Εκτός από την παροχή ασβεστίου και βιταμίνης D,  μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας της οστικής πυκνότητας.

Σπόροι: Αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Το φαγόπυρο και το quinoa περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και μαγνήσιο. Αυτοί οι σπόροι δεν έχουν γλουτένη, επομένως έχουν υψηλότερη διατροφική αξία σε σχέση με άλλους. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προκαλούν καλύτερο κορεσμό. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτες για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να βελτιώστε την υγεία της καρδιάς μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Μειώστε τα κορεσμένα λίπη: Αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λίπη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στη θέση του βουτύρου κατά το μαγείρεμα.

Όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως, όπως ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια (π.χ. φακές και φασόλια). Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ και σταματήστε το κάπνισμα

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι κόκκινες πιπεριές για την υγεία

Πώς να χάσετε και να διατηρήσετε το βάρος σας στα 40

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ της πατάτας και της γλυκοπατάτας;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις