ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι ηγέτιδες ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα σε περιόδους κρίσης σε σχέση με τους άντρες

γυναίκες
Photo by Keren Levand on Unsplash

Η πανδημία έχει δείξει ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσμενώς, καθώς προκύπτουν ζητήματα άνισης αντιμετώπισης στο χώρο εργασίας, παρά το ταλέντο και τις δεξιότητες τους.

Για παράδειγμα, οι έρευνες δείχνουν, ότι ενώ το 60% των ανδρών νιώθουν άνετα να ζητούν από το αφεντικό τους για μια άδεια, μόνο το 25% των γυναικών αισθάνονται τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες φέρουν το βάρος των συνεπειών που προκαλεί η πανδημία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις κοινωνικές προσδοκίες, καθώς και στο γεγονός ότι οι γυναίκες κυριαρχούν στις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο από τα lockdowns. Σύμφωνα με τον συνασπισμό του αγωγού βιομηχανίας φιλοξενίας στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 70% των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας είναι γυναίκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι θετικές ειδήσεις. Σε μια προ-πανδημική μελέτη , μια ομάδα στο «Harvard Business Review», αξιολόγησε 60.000 ηγέτες εταιρειών σε 19 δεξιότητες στο χώρο εργασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ηγέτιδες σημείωσαν σταθερά υψηλότερη βαθμολογία από τους άντρες ομόλογους τους σε 13 από αυτές.

Το πιο αναπάντεχο, όταν η μελέτη διεξήχθη ξανά μετά την πλήρη πανδημία, η διαφορά στην οποία είχαν προβάδισμα οι γυναίκες έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Υπάρχει λοιπόν μια θεωρία, που λέει ότι οι γυναίκες ηγέτες μπορεί να έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα που είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους η γυναικεία ηγεσία μπορεί να δώσει στις εταιρείες ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στο μέλλον.

Έμπνευση και επικοινωνία

Οι βαθμολογίες που έλαβαν οι ηγέτες εταιρειών σε διαφορετικές ιδιότητες ηγεσίας, καθορίστηκαν από τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί τους. Οι γυναίκες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία από τους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη HBR , στα σημεία «εμπνέει άλλους» και «χτίζει σχέσεις» στο χώρο εργασίας.

Στην πραγματικότητα, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί είδηση. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επικοινωνία από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ικανότητα σύνδεσης με άλλους, να παρακινήσουν και να ενισχύσουν τις ομάδες, και ίσως το πιο σημαντικό, να γίνουν καλύτερες στην ηγεσία.

Χημεία του εγκεφάλου σχετικά με την προσαρμοστικότητα

Σύμφωνα με τη Louann Brizendine στο βιβλίο της «The Female Brain», οι γυναίκες έχουν 10% περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως το χρονικό πλαίσιο , υπεύθυνη για την κατανόηση και την επεξεργασία της γλώσσας.

Σε τελική ανάλυση, οι εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες έχουν εκτιμήσει τις γυναίκες ηγέτες ως ικανές να μάθουν και να προσαρμοστούν γρηγορότερα στην αλλαγή από ό, τι οι άνδρες.

Και η υπεροχή σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς είναι το κλειδί για έναν αποτελεσματικό ηγέτη, ειδικά εκείνον μιας εταιρείας με στόχο τη διατήρηση σταθερής αύξησης εσόδων παρά την κρίση που έφερε η πανδημία.

Αναλαμβάνουν γρήγορα νέες εργασίες

Το ιατρικό περιοδικό «BMC Psychology» διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, κατάφεραν να αναλάβουν νέες εργασίες κατά μέσο όρο 8% πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες. Ο συντάκτης της μελέτης, ο Δρ. Γκίτζμπερτ Στόετ, σημείωσε ότι η ικανότητα εξισορρόπησης πολλαπλών εργασιών και εργαλείων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο σύγχρονο ψηφιακό χώρο εργασίας του σήμερα.

Επίσης, η αποτελεσματική ανταπόκριση σε πολλαπλές ευθύνες, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες για την έναρξη και τη λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης σήμερα. Συνήθως περιλαμβάνει έρευνα αγοράς, ανάπτυξη ιστοσελίδων, παραγωγή και παράδοση προϊόντων, μάρκετινγκ και ανάλυση σχολίων.

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές γιατί οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αυτά τα πλεονεκτήματα έναντι των ανδρών και γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες παρέχουν γενικά ανώτερες ηγετικές ικανότητες σε περίπτωση κρίσης.

Μία υπόθεση επισημαίνει πώς οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται από νεαρή ηλικία για να σκέφτονται περισσότερο συλλογικά και όχι ατομικά. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι οι προσδοκίες για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με τους άντρες.

Αυτό σίγουρα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες ηγέτες σημείωσαν υψηλότερα αποτελέσματα σε 13 από τις 19 ηγετικές ικανότητες, σύμφωνα με το HBR .

Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι σαφές ότι οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την γυναικεία ηγεσία, ειδικά σε αβέβαιες και δύσκολες στιγμές.

Διαβάστε επίσης:

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς και γιατί επηρεάζει το μισθολογικό χάσμα των φύλων;

Η Adobe κλείνει το μισθολογικό χάσμα: Το 99% των γυναικών αμείβεται ισάξια με τους άνδρες

1 στους 5 άνδρες θεωρεί παραπλανητικές τις ειδήσεις σχετικά με το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση