ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Για ποιο λόγο οι γυναίκες κουράζονται περισσότερο στις τηλεδιασκέψεις

εργασία στο σπίτι
Photo by Maxim Ilyahov on Unsplash

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, οι επαγγελματικές τηλεδιασκέψεις, έχουν γίνει μια ακόμα συνήθεια στα νέα δεδομένα που αφορούν την επαγγελματική μας ζωή.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κόπωση που προκαλείται απο αυτές, δεν επηρεάζει όλους το ίδιο, καθώς οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άντρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 10.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι μία στις επτά γυναίκες ανέφερε ότι αισθάνθηκε «πολύ» ως «εξαιρετικά» κουρασμένη μετά τις συναντήσεις του Zoom. Μόνο ένας στους 20 άντρες ένιωσε το ίδιο.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες παρουσίασαν περισσότερη κόπωση από τους άνδρες μετά από βιντεοκλήσεις και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει λόγος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά των φύλων στα συναισθήματα της εξάντλησης, πηγάζει από τις διαφορετικές απαντήσεις ανδρών και γυναικών σχετικά με το ότι βλέπουν τον εαυτό τους στην οθόνη. Στην προεπιλεγμένη λειτουργία σε πολλές πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, συμπεριλαμβανομένου του Zoom, οι συμμετέχοντες βλέπουν τον εαυτό τους καθώς και τους άλλους συμμετέχοντες. Αυτό καθιστά τις διαδικτυακές συναντήσεις αρκετά διαφορετικές από τις προσωπικές.

Κοιτάζοντας το πρόσωπο κάποιου οδηγεί τις γυναίκες, περισσότερο από τους άνδρες, να ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα τους. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο για δεκαετίες και συχνά το αναφέρουν ως «εστιασμένη προσοχή».

Πριν από το «Zoom», η πιο συνηθισμένη μέθοδος μελέτης, ήταν η έκθεση των συμμετεχόντων σε έναν μικρό καθρέφτη.

Για παράδειγμα, σε μια προηγούμενη μελέτη, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μικρό καθρέφτη στο δωμάτιο όπου βρισκόντουσαν οι συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι η παρουσία του επηρέασε διαφορετικά τις γυναίκες και τους άνδρες.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και να σκέφτονται τον εαυτό τους όταν υπήρχε ο καθρέφτης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη «αυτο-εστιασμένη προσοχή», που βίωσαν οι γυναίκες με τον καθρέφτη, σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα και συναισθήματα συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, πιστεύουν ότι η τηλεδιάσκεψη έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με τον καθρέφτη. Δηλαδή, για τις γυναίκες, η ψηφιακή εικόνα των εαυτών τους, δημιουργεί μια αυξημένη ανησυχία για την εικόνα τους.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, καθώς όταν τους ρωτήθηκε για την αντίδραση τους στο να βλέπουν τον εαυτό τους στην οθόνη, ανέφεραν ανησυχία και απόσπαση προσοχής σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άντρες,

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι διαφορετικές τους αντιδράσεις αντιπροσωπεύουν τις διαφορές μεταξύ των φύλων που βρήκαν στην κούραση Zoom.

Παρόλα αυτά, το φύλο δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχετίζεται με την κόπωση στις τηλεδιασκέψεις. Οι εσωστρεφείς ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα εξάντλησης από τους εξωστρεφείς μετά από τηλεδιάσκεψη, τα νεότερα άτομα είχαν περισσότερη εξάντληση από τα ηλικιωμένα και οι έγχρωμοι ανέφεραν ένα ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο κόπωσης από τους λευκούς συμμετέχοντες.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσουν αυτές τις διαφορές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση