ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι κόκκινες πιπεριές για την υγεία

Photo by sydney Rae on Unsplash

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά, χωρίς ωστόσο να τα «εκτιμούμε» ιδιαίτερα. Για παράδειγμα οι κόκκινες πιπεριές, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο λαχανικό που υπάρχει σε αφθονία στο μανάβικο, επομένως δεν μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Όμως δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπάνιο για να θεωρείται θρεπτικό. Οι πιπεριές και ειδικά οι κόκκινες αποτελούν μια πλούσια πηγή σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη C.

Tα υποτιμημένα αυτά λαχανικά, χάρη στα συστατικά τους, βοηθούν πρόληψη των ρυτίδων, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου που επιβραδύνεται όσο εμείς μεγαλώνουμε.

Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προέρχονται από ρύπους στον αέρα και μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση ή ακόμα και καρκίνο.

Photo by sydney Rae on Unsplash

Σύμφωνα με την Healthline , οι κόκκινες πιπεριές και, σε μικρότερο βαθμό, οι κίτρινες είναι γεμάτες με β-καροτένιο όσο και με βιταμίνη C. Βοηθούν στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων και των ζημιών που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και UVB, ενώ βοηθά και στην πρόληψη των ρυτίδων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η απλή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από μόνη της δεν αρκεί για να προστατεύσει το δέρμα από επιβλαβείς εκθέσεις στον ήλιο. Όμως παρέχει μια σημαντική ασπίδα προστασίας.

Το Β-καροτένιο μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α Retinol, ένα δημοφιλές συστατικό με αντιγηραντική δράση, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα παράγωγο της βιταμίνης Α.

Αυτή η εκπληκτική βιταμίνη κάνει τις ρυτίδες να εξαφανίζονται ουσιαστικά, ενισχύοντας σημαντικά τον κυτταρικό κύκλο στο δέρμα που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Επίσης δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι οι πιπεριές έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι ζωτικής σημασίας για την ουσιαστική παραγωγή κολλαγόνου.

Έτσι, οι πιπεριές «εκτελούν» διπλό καθήκον. Προάγουν έναν κύκλο εργασιών και διεγείρουν την ανάπτυξη κολλαγόνου και ταυτόχρονα παρέχουν τα δομικά στοιχεία της παραγωγής κολλαγόνου.

Η Healthline αναφέρει ακόμη, ότι σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, οι γυναίκες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C έχουν μειωμένο κίνδυνο ξηρού και ζαρωμένου δέρματος στις ηλικίες άνω των εξήντα ετών.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τι είναι η δίαιτα yo-yo και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση