Διατροφή

Γάλα βρώμης ή αμυγδάλου; – Ποιο είναι ανώτερο διατροφικά

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Λίγες δεκαετίες πίσω, το γάλα ήταν κυρίως αγελαδινό και δεν απασχολούσε καθόλου η φυτική του εκδοχή. Σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και παρατηρούμε ένα πλήθος σε φυσικά γάλατα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Ίσως τα πιο δημοφιλή, είναι το γάλα σόγιας και αμυγδάλου, τα οποία δεν ενδείκνυνται μόνο για απώλεια βάρους αλλά και για άλλους λόγους υγείας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης είναι μια καλή επιλογή για τους vegan.

Ποιο από τα δύο όμως, είναι διατροφικά πιο ανώτερο;

Το γάλα αμυγδάλου λέγεται ότι είναι καλύτερο για όσους προσπαθούν να χάσουν το περιττό βάρος τους και επιθυμούν να καταναλώνουν γάλα με λιγότερες θερμίδες. Το γάλα βρώμης είναι λίγο παχύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς υψηλότερο σε υδατάνθρακες. Και τα δύο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνες D και A.

Ακολουθούν μερικά πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δύο είδη φυτικού γάλακτος

Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται με μούλιασμα και στη συνέχεια γίνεται η διαδικασία ανάμειξης βρώμης μαζί με νερό. Στη συνέχεια στραγγίζεται ο πολτός και προκύπτει ένα ποτό που είναι παχύ και με αρκετά παρόμοια γεύση και υφή, με το αγελαδινό γάλα.

Οφέλη

Το γάλα βρώμης είναι παχύτερο και πιο κρεμώδες σε σύγκριση με το γάλα αμυγδάλου. Θυμίζει πολύ το γαλακτοκομικό γάλα και είναι, επομένως, ιδανικό για μαγείρεμα. Ε[ίσης είναι καλύτερο στη γεύση, καθώς το γάλα αμυγδάλου είναι πιο αραιό και άγευστο.

Το γάλα βρώμης περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.

Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς καθώς δεν περιέχει τίποτα από όλα αυτά.

Photo by Mae Mu on Unsplash

Γάλα αμυγδάλου

Αυτό το είδος γάλακτος παρασκευάζεται αλέθοντας τα αμύγδαλα και εμποτίζοντάς τα σε νερό πριν αυτά στραγγιστούν. Στο εμπόριο συνήθως προστίθεται ζάχαρη σε αυτό το γάλα.

Οφέλη

Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σύγκριση με το γάλα βρώμης. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως Βιταμίνες Α, Β2, Δ και Β12.

Περιέχει επίσης υγιή λιπαρά και είναι χαμηλό σε θερμίδες. Είναι υπέροχο για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους και να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Συμπερασματικά

Όταν πρόκειται για μια πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των δύο, τόσο το αμυγδάλου όσο και της βρώμης λέγεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη διατροφική αξία.

Όσοι βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους, τότε θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν το αμυγδάλου καθώς είναι χαμηλότερο σε θερμίδες. Επιπλέον χρειάζεται να φροντίσουν να βρουν μια έκδοση χωρίς ζάχαρη.

Από την άλλη μεριά, όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και επιθυμούν ένα φυτικό γάλα που να θυμίζει το αγελαδινό σε γεύση και υφή, τότε η σίγουρη λύση θα ήταν να αρχίσουν να καταναλώνουν βρώμης.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Πώς να ελέγξετε τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκoύ συνδρόμου

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή υγεία: Τι πρέπει να προσέξετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση