ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χρήσιμες συμβουλές για να καταπολεμήσετε τη δυσανεξία στην λακτόζη

Photo by The HK Photo Company on Unsplash

Εάν έχετε δυσανεξία, σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οργανισμός σας δεν μπορεί να αφομοιώσει την λακτόζη. Η ουσία αυτή είναι ένα σάκχαρο που εμπεριέχεται στο γάλα και στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι λόγω αυτής ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητα τους.

Η δυσπεψία της λακτόζης δεν σας θέτει σε κίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν. Για να περιορίσετε τα συμπτώματα, βρείτε τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα λακτόζης που απορροφά ο οργανισμός σας.

Βρείτε τα όρια σας

Όσοι πάσχουν από δυσανεξία, θεωρούν ότι δεν μπορούν να καταναλώσουν οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτό δεν είναι απόλυτα αλήθεια, καθώς η ελάχιστη κατανάλωση τους, δεν προκαλεί συμπτώματα για κάποιους.

Για να βρείτε το δικό σας όριο, μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερήσιο διατροφικό πλάνο, στο οποίο θα αναγράφετε τι από αυτά που φάγατε, σας προκάλεσε κάποιο σύμπτωμα. Εντοπίστε ποια είδη και σε τι ποσότητα, αντέχει ο οργανισμός σας.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Tips για να μειωθούν τα συμπτώματα:

• Επιλέξτε προϊόντα χωρίς λακτόζη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αυτή. Αυτά είναι ευρέως διαδεδομένα. Μερικά από αυτά είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και το παγωτό.

• Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, καθώς βοηθούν στην ευκολότερη πέψη της.

• Συνδυάστε τα γαλακτοκομικά σας με άλλες τροφές ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα.

• Αντικαταστήστε μερικώς ή πλήρως το γάλα με χυμούς φρούτων στις συνταγές σας

• Μπορείτε να λαμβάνετε ταμπλέτες λακτάσης μαζί με τα γαλακτοκομικά σας ώστε να προλάβετε την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

• Αποφύγετε να φάτε προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, όπως το γάλα, το βούτυρο και το παγωτό σε ένα γεύμα.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Αν μειώσετε τα γαλακτοκομικά, προσλαμβάνει ο οργανισμός σας μικρότερη ποσότητα ασβεστίου. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, ώστε να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου. Κάποιες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι:

• Μπρόκολο, μαρούλι, κινέζικο λάχανο ,λάχανο και γογγύλια

• Ψάρια με βρώσιμα οστά όπως κονσέρβες σολομού ή σαρδέλας

• Tofu, σόγια

• Αμύγδαλα, σουσάμι

• Ροφήματα σόγιας και ρυζιού

• Πορτοκάλια

Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι το ασβέστιο από αυτά τα τρόφιμα ποικίλει. Μπορεί να μην απορροφάται τόσο καλά από τον οργανισμό, όσο από αυτό που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δοκιμάστε υποκατάστατα μη γαλακτοκομικών προϊόντων

• Αντικαταστήστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με ροφήματα σόγιας, ρυζιού και φυτική κρέμα γάλακτος.

• Το τυρί με tofu και μακράς ωρίμανσης τυριά

• Το βούτυρο με ελαιόλαδο

• Το παγωτό με γρανίτα ή σορμπέ φρούτων

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να χρησιμοποιήσει ασβέστιο. Μπορείτε να τη λάβετε, τρώγοντας τρόφιμα που την εμπεριέχουν. Αυτά είναι ο σολομός, ο τόνος και τα αυγά. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Τα επίπεδα σας μπορούν να ελεγχθούν με μια εξέταση αίματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας λείπουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Η αφαίρεση όλων των γαλακτοκομικών ειδών από τη διατροφή σας, δεν είναι συχνά απαραίτητη.

Γι ‘αυτό τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη είναι συχνά μια καλή επιλογή ώστε να διατηρείτε την ισορροπία στη διατροφή σας χωρίς να στερείστε.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι λόγοι που τα φιστίκια είναι απαραίτητα σε κάθε είδος διατροφής

8 tips για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη δίαιτα σας

Tι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και πώς προστατεύουν τον οργανισμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση