ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση και καρδιαγγειακή υγεία: Τι πρέπει να προσέξετε

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες , αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από έναν στους τρεις θανάτους κάθε χρόνο.

Μια μελέτη του American Heart Association, διαπίστωσε ότι οι παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, επιδεινώθηκαν κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από τη “Μελέτη της Υγείας των Γυναικών” , η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη μελέτη που διεξήχθη για την υγεία των μεσήλικων γυναικών. Βρήκαν μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ύπνου, σεξουαλική δυσλειτουργία και εξάψεις, ότι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, συσχετίστηκε με αλλαγές στην καρδιαγγειακή υγεία.

Διατρέχουν όλες οι γυναίκες υψηλό κίνδυνο κατά την εμμηνόπαυση;

Ερευνήθηκαν δεδομένα από 339 γυναίκες, που είχαν παραδοσιακά υγιή τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από το κάπνισμα, οικονομικό άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα και το βάρος. Τις παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια 12,5 ετών ή μέχρι να φτάσουν στην εμμηνόπαυση. Ανεξάρτητα από τις υγιεινές τους συνήθειες, η πλειονότητα των γυναικών παρουσίασε επιτάχυνση στην αρτηριακή δυσκαμψία.

Η αρτηριακή δυσκαμψία σχετίζεται με την ευελιξία των αρτηριών και το πόσο γρήγορα μπορεί να ρέει αίμα μέσω αυτών. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παρουσίασαν αύξηση 0,9% έως και ένα έτος πριν από τις τελικές περιόδους τους και 7,5% αύξηση, εντός ενός έτους πριν και μετά την τελευταία περίοδο.

Πρόληψη

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν βρει μια θεραπεία για να αποτρέψουν τη μείωση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να γνωρίζουν περισσότερο τους κινδύνους τους.

Η συχνή παρακολούθηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου μπορεί να είναι ο πιο συνετός τρόπος πρόληψης και προστασίας. Ακόμα και αν κάνετε υγιεινό τρόπο ζωής, δεν θα πρέπει να παραμελείτε και την πνευματική σας υγεία, καθώς το έντονο στρες, άγχος και στεναχώρια, συνδέονται συχνά με καρδιακές παθήσεις. Φροντίστε να κάνετε ανά διαστήματα προληπτικούς ελέγχους και να διαλογίζεστε λίγα λεπτά τη μέρα, ή έστω όταν νιώσετε ότι είστε σε μία κατάσταση που σας δημιουργεί δυσφορία.

Οι μελλοντικές δοκιμές θα δοκιμάσουν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στη διατροφή και την άσκηση, καθώς και ορισμένα φάρμακα ή θεραπείες αντικατάστασης ορμονών. Μέχρι στιγμής όμως, ζητήστε από το γιατρό σας να παρακολουθεί την υγεία της καρδιά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε πιο συχνό σεξ.