ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν πίνουμε υπερβολικά πολύ γάλα

γάλα
Photo by Daniela Díaz on Unsplash

Το γάλα συμβάλλει σημαντικά στην πρόσληψη πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, καλύπτοντας στα ποσοστά που ακολουθούν τις εξής ανάγκες ημερήσιας πρόσληψης ανά μερίδα ενός φλυτζανιού: 7% μαγνήσιο, 10% κάλιο και ψευδάργυρο, 15% βιταμίνη D και φώσφορο, 20% ασβέστιο και βιταμίνη Α, 40% riboflavin και 50% βιταμίνης B12.

Αν και το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, δεν παύει να έχει και ορισμένα μειονεκτήματα, που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι αν πίνετε πάνω από τρεις μερίδες την ημέρα, τότε υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσετε τα εξής:

1 Σοβαρά πεπτικά προβλήματα

Ένα εντυπωσιακό 65% των ενηλίκων έχει δυσανεξία στη λακτόζη, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) .

Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν το σώμα παράγει λιγότερη λακτάση καθώς μεγαλώνουμε. Η λακτάση είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Εάν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη, ενδέχεται να παρουσιάσουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, μετεωρισμός, ναυτία και διάρροια ξεκινώντας 30 λεπτά έως 2 ώρες αργότερα, σύμφωνα με το NIH.

2 Καρδιαγγειακές νόσοι

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση υπερβολικού γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και καρκίνου στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τρία ποτήρια γάλα ή περισσότερο κάθε μέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων αύξησε τα επίπεδα μιας ένωσης, που σχετίζεται αντίστροφα με την επιβίωση από μια καρδιαγγειακή νόσο.

Photo by Brian Suman on Unsplash

3 Μειώνεται  η διάρκεια ζωής

Στην ίδια μελέτη, η κατανάλωση υπερβολικού γάλακτος, συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σε άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν τρία ή περισσότερα ποτήρια γάλα την ημέρα, διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

Οι άνδρες αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 10% όταν έπιναν τρία ή περισσότερα ποτήρια γάλα καθημερινά.

4 Ανάπτυξη των μυών

Η κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού και διατηρεί τη μυική μάζα. Το γάλα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Σύμφωνα με μια  μελέτη του Medicine & Science in Sports & Exercise, όταν οι εθελοντές έπιναν 1,5 φλιτζάνια πλήρους γάλακτος μετά από ασκήσεις στα πόδια, το σώμα τους μπορούσε να προσλάβει πιο εύκολα δύο αμινοξέα – φαινυλαλανίνη και θρεονίνη – τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά της σύνθεσης πρωτεϊνών καθαρού μυ.

5 Διατήρηση υγείας των οστών

Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, του πολύ βιοδραστικού ασβεστίου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών.

«Βιοδραστικό», σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο στο γάλα κατ ‘όγκο από ό, τι μπορεί με άλλες πηγές ασβεστίου.

Μελέτες δείχνουν ότι το γαλακτοκομικό γάλα πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι επίσης υψηλό σε άλλα μέταλλα (φωσφόρος, βιταμίνες, ιώδιο, πρωτεΐνες και κάλιο) είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη του σκελετού και την αντοχή των οστών.

Το γάλα όπως αποδεικνύεται, μπορεί τόσο να μας κάνει καλό όσο και να μας βλάψει. Για να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη του προσπαθήστε να μετριάσετε την ποσότητα που καταναλώνετε, ώστε να μην ξεπερνά τις τρεις μερίδες ημερησίως.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι θα αλλάξει στο σώμα αν τρώτε μια μπανάνα κάθε μέρα

Tι καλό θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε σκόρδο καθημερινά

Ο λόγος που αξίζει να τρώμε περισσότερες γλυκοπατάτες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση