Διατροφή

Πώς συνδέεται η ζάχαρη με τους πονοκεφάλους

Photo by Irina on Unsplash

Η ζάχαρη είναι απολαυστική, όμως η συχνή κατανάλωση της, μπορεί να αποτελεί μία από τις αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες γύρω μας που τον προκαλούν, αυτός που προέρχεται από τη ζάχαρη είναι από τους πιο δυσάρεστους.

Για να τους αποφύγετε δεν σημαίνει ότι πρέπει να την καταργήσετε δια παντός, αρκεί να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών.

Γιατί η ζάχαρη προκαλεί πονοκέφαλο

Αν για παράδειγμα καταναλώσουμε ένα ολόκληρο κουτί με μπισκότα σοκολάτας, η ζάχαρη που περιέχουν περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και τα λεγόμενα «πρόσθετα ζάχαρης». Η ένδειξη αυτή είναι αυτό ακριβώς που καταλαβαίνετε. Πρόσθετη ζάχαρη στην ήδη υπάρχουσα.

Είναι αυτό απαραίτητα κακό; Πολλές τροφές εμπεριέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Όταν καταναλώνετε ένα κομμάτι φρούτου ή ένα γιαούρτι, ο οργανισμός λαμβάνει ένα ποσοστό ζάχαρης, αλλά οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες στην συγκεκριμένη περίπτωση, τον βοηθούν ώστε να ισορροπήσει στον τις επιπτώσεις της γλυκόζης που προσλαμβάνετε.

Όταν τρώτε κάτι το οποίο περιέχει σε μεγάλο βαθμό πρόσθετα σάκχαρα (πχ. Τα μπισκότα σοκολάτας που αναφέραμε και παραπάνω) , τα οποία δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή άλλα θρεπτικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, αυτομάτως δέχεστε μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης στο αίμα, την οποία φυσικά αδυνατεί να απορροφήσει και κάπως έτσι προκαλείται ο πονοκέφαλος.

Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν τέτοιου είδους προϊόντα, είναι και η κυριότερη αιτία των πονοκεφάλων που προκαλούνται από αυτή. Ο οργανισμός ουσιαστικά δεν μπορεί να μεταβολίσει τις τόσο μεγάλες ποσότητες που δέχεται, γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Εάν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας αυξηθεί δραματικά, ο οργανισμός μας θα πρέπει να αυξήσει την ινσουλίνη που παράγει για να μπορέσει να κατεβάσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η απότομη αύξηση της ινσουλίνης δημιουργεί και ένα σωρό άλλες ορμονικές διαταραχές στο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια σύγχυση στον οργανισμό που καταλήγει σε πονοκέφαλο.

Photo by Whitney Wright on Unsplash

Πώς μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε

• Πίνουμε πολύ νερό. Η ενυδάτωση βοηθάει στην ομαλή διοχέτευση της γλυκόζης στον οργανισμό. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο γρηγορότερα επαναφέρουμε στο φυσιολογικό τους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας με αποτέλεσμα να μειώνουμε τον πόνο στο κεφάλι μας.

• Λήψη συμπληρώματος διατροφής με μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μειώνει τις εκρήξεις σακχάρου στον οργανισμό μας και λειτουργεί και από μόνο του ως φυσικό καταπραϋντικό ενάντια στους πονοκεφάλους. Μια ημερήσια δόση μπορεί ακόμα και να προλάβει έναν πιθανό πονοκέφαλο.

• Ο ύπνος: Ένας μεγάλης έντασης πονοκέφαλος μπορεί εύκολα να καταπολεμηθεί με έναν καλό ύπνο. Αν πρόκειται για μικρής έντασης και ένα μισάωρο ξεκούρασης αρκεί για να ανακουφιστείτε.

• Άσκηση με ελαφριά πίεση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος: Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανακούφιση όταν πιέζουν στο σημείο ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη. Αυτό μπορεί να μην έχει σε όλους αποτέλεσμα αλλά δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε.

• Εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη καλό είναι να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο σας και ειδικά όταν αισθανθείτε πόνο στο κεφάλι μετά από κατανάλωση γλυκού.

• Μειώστε όσο είναι αυτό δυνατό την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σακχάρων και βάλτε στην ζωή σας την σωματική άσκηση.

• Εάν ο πονοκέφαλος επιμείνει, καλό θα ήταν να λάβετε κάποιο ήπιο αναλγητικό αφού πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό mocktail για να αποφεύγετε την αφυδάτωση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση