ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Photo by Mihai Stefan on Unsplash

Όσοι είναι λάτρεις των γλυκών και γενικά αγαπούν να προσθέτουν extra ζάχαρη στα ροφήματα και στα ποτά τους, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούν να την ελαττώσουν. Ο λόγος δεν αφορά μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Medical Hypotheses”, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, σχετίζεται ήδη με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, η δημιουργία συστημικής φλεγμονής , η αντίσταση στην ινσουλίνη και η διαταραχή της σηματοδότησης ορμονών, ειδικά της ντοπαμίνης.

Αυτή ανέλυσε ένα ευρύ φάσμα σχετικά με τις ψυχολογικές και φυσιολογικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης ζάχαρης, είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο επακόλουθης κλινικής κατάθλιψης από εκείνες που λάμβαναν τη μικρότερη ποσότητα.

Η επισκόπηση διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης σε ενήλικες, ήταν επίσης υψηλότερη σε εκείνους που ανέφεραν ότι πίνουν τακτικά ποτά με ζάχαρη όπως αναψυκτικά.

Όσο περισσότερη καταναλώνετε τόσο επιδεινώνεται η κατάθλιψη, επειδή ένα κοινό χαρακτηριστικό της είναι η λαχτάρα για ζάχαρη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες.

Photo by Whitney Wright on Unsplash

Έχετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν αναζητάτε ένα γλυκό για να ανεβάσετε τη διάθεση σας, καλό είναι να το αποφεύγετε. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται η καθολική απαγόρευση της, όμως θα σας κάνει καλό να γνωρίζετε πότε το παρακάνετε. Η μακροπρόθεσμη, υψηλή δόση ζάχαρης σε διάστημα μηνών προκαλεί σωματικές και διανοητικές αλλαγές.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο μέσος Αμερικανός τρώει περίπου 22 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα κάθε μέρα. Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης σε υψηλές δόσεις όπως αυτή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα άτομο, να υποστεί κλινική κατάθλιψη. Το γεγονός αυτό, είναι πολύ σοβαρό για να περάσει στα ψιλά γράμματα.

Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, καταναλώνοντας το πολύ 9 κουταλάκια του γλυκού (ή 36 γραμμάρια) την ημέρα εάν είστε άντρας και όχι περισσότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (ή 25 γραμμάρια) την ημέρα εάν είστε γυναίκα. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα και να παρατηρήσετε τη σταδιακή αύξηση του βάρους σας.

Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης ή αντιλαμβάνεστε ότι έχετε ορισμένα σημάδια, όπως μια συνεχής έλλειψη ενέργειας , θλίψη, θυμό, άγχος ή αϋπνία, μιλήστε άμεσα με έναν γιατρό σχετικά με το ποιες είναι οι επιλογές σας για θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόληψη είναι το παν.