ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Photo by Mae Mu on Unsplash

Ο σπόρος γλυκάνισου προέρχεται από ένα φυτό, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με αυτά του καρότου και του σέλινου. Η γεύση του, θυμίζει πολύ τη γλυκόριζα και τα εκχυλίσματα από τον καρπό του χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς λόγους, για τη θεραπεία παθήσεων, όπως η χρόνια φλεγμονή, η απώλεια μάζας οστού, ακόμη και για επίμονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Δείτε παρακάτω, τα πολίτιμα οφέλη του:

 

Photo by Timothy Newman on Unsplash

1. Το εκχύλισμα σπόρου γλυκάνισου, έχει αποδειχθεί σε μελέτες που βοηθούν στην ανακούφιση της χρόνιας φλεγμονής. Τα αποτελέσματα από μια ανασκόπηση μελετών, δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στον σπόρο γλυκάνισου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη φλεγμονή καταπολεμώντας τις βλαβερές βλάβες των ελεύθερων ριζών.

2. Επίσης έχει αποδειχθεί αποτελεσμάτικό «φάρμακο», στη θεραπεία μιας σειράς συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια της, οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως εξάψεις, έλλειψη ύπνου, αίσθημα της κόπωσης και ημικρανίες. Σε μια μελέτη , ο σπόρος γλυκάνισου, βρέθηκε να μιμείται την επίδραση που έχει το οιστρογόνο στο σώμα, οδηγώντας σε μείωση των συμπτωμάτων.

Μια άλλη μελέτη είχε ως στόχο να προσδιορίσει εάν ο σπόρος γλυκάνισου θα μπορούσε να ανακουφίσει από τις εξάψεις. Ορισμένες γυναίκες σε εμμηνόπαυση έλαβαν δόση 330 χιλιοστόγραμμα, για τρεις φορές την ημέρα, ενώ άλλες έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Μέχρι το τέλος της μελέτης, όσες είχαν καταναλώσει το εκχύλισμα, ανέφεραν μείωση κατά 75% στη σοβαρότητα και τη συχνότητα του συμπτώματος.

3. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι η απώλεια οστών ή η οστεοπόρωση. Οι ορμονικές αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν εξασθένηση των οστών και να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάγματα και σπασίματα. Δεδομένου ότι το εκχύλισμα σπόρου γλυκάνισου δρα όπως τα οιστρογόνα στο σώμα, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθυστέρηση της έναρξης της οστεοπόρωσης.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι ένα αιθέριο έλαιο φτιαγμένο με 81% ανθόλη, το δραστικό συστατικό του σπόρου γλυκάνισου, εμπόδισε την οστική απώλεια, προστατεύοντας από την οστεοπόρωση με τη σωστή λήψη.

Σε περίπτωση λοιπόν που ταλαιπωρείστε από τα παραπάνω, σκεφτείτε σοβαρά να αρχίσετε να καταναλώνετε εκχύλισμα σπόρου γλυκάνισου στην καθημερινή σας ρουτίνα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα από το στόμα, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο σε τρόφιμα  ή να το προσθέσετε σε κρέμες και λοσιόν για τοπική εφαρμογή.

Μέχρι στιγμής, δε υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που να σχετίζονται με αυτό, αλλά όπως πάντα, καλό είναι να ενημερώνετε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη οποιουδήποτε εκχυλίσματος ή συμπληρώματος διατροφής.