ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 οφέλη της σοκολάτας για τον οργανισμό

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Για όσους προσέχουν το βάρος τους, η σοκολάτα είναι μία απαγορευμένη απόλαυση. Κανένας όμως δεν μπορεί να αντισταθεί, σε ένα μικρό κομμάτι. Τελικά, σύμφωνα με έρευνες κάνει πολύ καλά και υποκύπτει στον πειρασμό, αφού όπως όλα δείχνουν, το αγαπημένο γλυκό έχει αρκετές θρεπτικές ιδιότητες.

Περιέχει ένα μείγμα χημικών, που αυξάνουν τη διάθεση, όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη, η τυροσίνη και η τρυπτοφάνη, καθώς και η υπέροχη γεύση της.

Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι να μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Επίσης είναι σημαντικό να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη σοκολάτα γάλακτος.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους:

Προκαλεί ευχάριστη διάθεση

Η γεύση, η μυρωδιά και η υφή της σοκολάτας, διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με την καλή διάθεση. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, που θεωρείται το φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου. Οι ειδικοί εξισώνουν τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί, με αυτά που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να αραιώσει το αίμα (μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου). Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, που δρουν ενάντια στις φλεγμονές

Προστατεύει τις αρτηρίες

Τα φλαβονοειδή, βοηθούν επίσης να σταματήσει η οξείδωση της LDL (που ονομάζεται κακή) χοληστερόλη. Περιέχουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό ενός ασυνήθιστου τύπου κορεσμένου λίπους, που ονομάζεται στεατικό οξύ, το οποίο περιέχεται στο βούτυρο κακάο και δεν αυξάνει την κακή χοληστερόλη. Αντιθέτως, μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Ηρεμεί τον βήχα

Η σοκολάτα περιέχει επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τον βήχα.

Ωφελεί τον εγκέφαλο

Μια χημική ουσία, η επικατεχίνη, η οποία βρίσκεται στο κακάο και το πράσινο τσάι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο του Alzheimer.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πάρα πολύ ζαχαρούχα ή λιπαρά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα υγείας. Όμως, τα καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι οι μικρές ποσότητες, μπορούν επίσης να έχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Επομένως, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές για τις επιθυμίες σας, αρκεί να την συμπεριλάβετε στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Tankilevitch στο Pexels

Τι είδους σοκολάτα είναι καλύτερη;

Γενικά, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα (αναζητήστε 70% και πάνω από το κακάο), τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Αυτά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, τα φρούτα, καθώς και το τσάι, και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία, από ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Η σοκολάτα γάλακτος, τείνει να έχει πολύ λίγα φλαβονοειδή και η λευκή σοκολάτα δεν έχει κανένα.

Η σοκολάτα θεωρείται ως ένα καλό σνακ;

Παραδόξως, η μαύρη σοκολάτα ταξινομείται ως «χαμηλή GI» τροφή , που σημαίνει ότι μια μικρή μπάρα, αποτελεί ένα κατάλληλο σνακ μεταξύ των γευμάτων, καθώς δεν προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος που περιέχει, επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη της σοκολάτας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά προσωρινά στην αύξηση της συγκέντρωσης και της ενέργειας. Αλλά εάν περιορίζετε την πρόσληψη καφεΐνης, φροντίστε να θυμάστε ότι η σοκολάτα θεωρείται προϊόν καφεΐνης!