CLIMATE EMERGENCY

Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους για την κλιματική αλλαγή

Photo by Nadine Rupprecht on Unsplash

Παρότι οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο πλανήτης μας περνάει κρίση, ορισμένοι όχι μόνο αρνούνται να το δεχθούν, αλλά κάνουν αγώνα ώστε να μας πείσουν για το αντίθετο. Προωθούν ορισμένες απόψεις τις οποίες, με τη βοήθεια όσων είπε στο The Conversation ο καθηγητής του University College of London, Mark Maslin, είμαστε εδώ για να αντικρούσουμε.

Οι επιστημονικές έρευνες για την κλιματική αλλαγή είναι αναξιόπιστες

Εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι αβάσιμα. Μάλιστα, υπάρχουν και θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τους ειδικούς να «πειράζουν» τα νούμερα.

Η αλήθεια απέχει αρκετά. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν τονίσει ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει να δράσουμε άμεσα, εάν θέλουμε να σώσουμε την κατάσταση. Ακόμη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε μελέτη σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την τεράστια απώλεια της βιοποικιλότητας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, αυτή ήταν και ο λόγος που ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους των ακτιβιστών, ο Nigel Lawson, αναθεώρησε και συμφώνησε πως εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε εκείνοι που οδηγούμε τον πλανήτη προς την καταστροφή.

Η σωτηρία του περιβάλλοντος κοστίζει υπερβολικά

Πράγματι, πολλές έρευνες έχουν υπολογίσει πως απαιτούνται μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως το τίμημα που θα πληρώσουμε εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είναι μεγαλύτερο. Αν δε δράσουμε άμεσα, θα χάσουμε πάνω από το 20% του παγκοσμίου ΑΕΠ, μέχρι το 2050.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UN Climate Change (@unclimatechange) on

Η αδράνειά μας ίσως και να ωφελήσει την κατάσταση

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο είναι φυσιολογική, αλλά κάνει καλό καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα ωφελήσει τη γεωργία, ενώ θα βοηθήσει στη μείωση των θανάτων από χειμερινές ασθένειες.

Βέβαια, αυτή ακριβώς η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνάει τα όρια του κανονικού, φέρνει ξηρά καλοκαίρια και παρατηρούνται όλο και συχνότερα τα έντονα κύματα καύσωνα και ξηρασία στις πιο εύφορες περιοχές. Μέχρι το 2050, η αλλαγή αυτή θα στερήσει βασικές τροφές – από ρύζι και πατάτες, μέχρι μπανάνες – για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.