SUCCESS STORIES

Γυναικεία κυριαρχία στην ελληνική ναυτιλία

Μελίνα Τραυλού, Ειρήνη Νταϊφά, Σεμίραμις Παληού, Έλπη Πετράκη

Γυναίκες πρόεδροι σε 4 από τους 5 θεσμικούς φορείς

Η κυριαρχία των γυναικών σε ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα, όπως είναι η ναυτιλία, είναι πλέον γεγονός. Από τους πέντε θεσμικούς φορείς, οι οποίοι παραδοσιακά ελέγχονται από τους Έλληνες εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας, οι τέσσερις έχουν πρόεδρο γυναίκα.

Πριν από την εκλογή της Μελίνας Τραυλού στη θέση της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είχε προηγηθεί η ανάδειξη στη θέση της προέδρου της Σεμίραμις Παληού στην Ελληνική Ένωση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της Ειρήνης Νταϊφά στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και, βέβαια, στη γυναικεία οργάνωση της ναυτιλίας, στη WISTA Hellas, της Έλπης Πετράκη.

Με άλλα λόγια, μόνο στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος ο πρόεδρος είναι άνδρας, θέση που κατέχει ο Γιώργος Πατέρας.

Επισημαίνεται ότι η εκλογή της Μ. Τραυλού, της Σ. Παληού και της Ε. Νταϊφά στις προεδρίες έγινε πρώτη φορά για γυναίκα σε ένα χώρο που επικρατούσαν σε όλες τις θέσεις άνδρες.

Αν προστεθεί σε αυτό τον κατάλογο και η WISTA International, που πρόεδρος είναι η Δέσποινα Παναγιώτου – Θεοδοσίου, τότε γυναίκες είναι επικεφαλής σε πέντε φορείς της ναυτιλίας.

Η θέση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια συνεχώς και αυξάνεται και σε αριθμό και σε επιρροή. Να θυμίσουμε ότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες στην ΕΕΕ, εξελέγησαν οι Μελίνα Τραυλού, Μαρία Αγγελικούση, Σεμίραμις Παληού, Ιωάννα Προκοπίου και Μαρία Φραγκίστα.

Στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο η Μελίνα Τραυλού, η Αντωνία Λουδάρου και Αικατερίνη Λω.

Στην HELMEPA συμμετέχουν οι Σεμίραμις Παληού, η Ειρήνη Νταϊφά, Αικατερίνη Μ. Λω, Κάλλη Ν. Λιβανού, Ιωάννα Κ. Μαρτίνου, Μιλένα Π. Παππά.

Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, εκτός από την Ειρήνη Νταϊφά, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και η Μαρία Σ. Πρεβεζάνου.

Στον κατάλογο των γυναικών να προσθέσουμε και την Έλπη Πετράκη και την Αλεξάνδρα Γκανά που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Δυναμική παρουσία στο χώρο της ναυτιλίας έχουν και η Αγγελική Φράγκου, που θεωρείται από τις παγκόσμιες προσωπικότητες ναυτιλίας, δεδομένου ότι διαθέτει τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στα Χρηματιστήρια, η Ευγενία – Τζένη Ανδριανοπούλου, η Αλίκη Σ. Παληού, η Λασκαρίνα Καρασταμάτη, η Αικατερίνη Μπουδούρογλου, η Χριστίνα Θεοδωρίκα, που διευθύνει την MSC Hellas, αλλά και άλλες γυναίκες, κυρίως θυγατέρες εφοπλιστών με ενεργό ρόλο στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Η Μελίνα Τραυλού είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Βέβαια, μέχρι τώρα κατείχε και τη θέση της προέδρου στην Ένωση Εφοπλιστών Μάλτας, (Malta International Shipowners Association), ενώ συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μελίνα Τραυλού, Διευθύνουσα Σύμβουλος Neptune Lines

Η Μελίνα Τραυλού, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, σπούδασε στις ΗΠΑ διοίκηση επιχειρήσεων και στη συνέχεια εργάστηκε στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία. Η Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises διαθέτει ένα στόλο από 18 πλοία που μεταφέρει ετησίως πάνω από ένα εκατομμύρια οχήματα, σε τριάντα χώρες.

Η Μελίνα Τραυλού ίδρυσε το 2017 την ναυτιλιακή εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται πέντε φορτηγά πλοία.

Σεμίραμις Παληού

Η Σεμίραμις Παληού, είναι σήμερα πρόεδρος της HELMEPA, ηγείται της εισηγμένης εταιρείας Diana Shipping, ενώ εξελέγη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.


Με σπουδές υψηλού επιπέδου, απέκτησε πτυχίο μηχανολογίας από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική από το University College του Λονδίνου. Επίσης, παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στα Οικονομικά και σε θέματα Ηγεσίας στο Harvard Business School.Τον Μάρτιο του 2015 μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της Diana Shipping, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε Chief Operating Officer και από τον Οκτώβριο του 2019 έγινε αναπληρώτρια CEO.

Επισημαίνεται ότι από το 1996 μέχρι και το 1998 εργάστηκε στο Lloyd’s Register, ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων, ενώ στη συνέχεια, εντάχθηκε στις οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ειδικότερα στην Diana Shipping Agencies, για δέκα περίπου χρόνια.

Ειρήνη Νταϊφά

Η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του Σταύρου Νταϊφά, που για χρόνια ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι πρόεδρος στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ενώ είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά με θέση ευθύνης στον τομέα του Πολιτισμού.

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στην Ελλάδα και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Μεγάλη Βρετανία.

Η ίδια λέει ότι οι σπουδές της, την “βοήθησαν πάρα πολύ στην εξέλιξη της επαγγελματικής της καριέρας: οι μεν πρώτες, στην επαφή της με τους ανθρώπους και λόγω του ότι δούλεψε ως Κοινωνική Λειτουργός για τρία χρόνια με Αυτιστικά παιδιά, στο Ίδρυμα Ανηλίκων Κορασίδων και στο Τμήμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, συνέβαλαν στην πλήρη «προσγείωσή» της στην πραγματικότητα, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία, οι δε δεύτερες, στην μετέπειτα απασχόλησή της στην οικογενειακή Ναυτιλιακή επιχείρηση”.

Είναι CEO της ναυτιλιακής εταιρείας Stavros Daifas Maritime Corporation και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, ενώ παλαιότερα ήταν πρόεδρος στην εταιρείες Stavros Daifas Marine Enterprises και Silver Lake Shipping Co. Επίσης, σήμερα κατέχει και τη θέση της γενικής γραμματέως στην HELMEPA.

Έλπη Πετράκη

Έλπη Πετράκη, είναι πρόεδρος της WISTA Hella. Πρόκειται για μια αμιγώς οργάνωση γυναικών της ναυτιλίας.

Είναι Operations & Chartering Manager στην ENEA Management Inc και επίσης αντιπρόεδρος στην Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Είναι ενεργό μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και αρθρογραφεί στον ναυτιλιακό Τύπο.

Έχει κάνει σπουδές στο γνωστικό πεδίο Maritime Business and Maritime Law στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο International Transport and Trade από το Guildhall University UK.

Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου

Η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου είναι πρόεδρος της Wista International και αποτελεί ισχυρή και επιδραστική προσωπικότητα στον κλάδο της ναυτιλίας.

Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Tototheo Maritime, ενώ ταυτόχρονα, διατελεί πρόεδρος του Διεθνούς Γυναικείου Οργανισμού Ναυτιλίας και Εμπορίου (Women’s International Shipping and Trading Association/WISTA).

Η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.

Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών, στην Ελλάδα, και Shipping and Logistics στο Copenhagen Business School, Financial Strategy καθώς και Major Programme Management στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συμμετέχει στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, στη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου,

Επισημαίνεται ότι η Δέσποινα Παναγιώτου–Θεοδοσίου έχει συμπεριληφθεί αρκετές φορές στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα με τις δέκα γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς. Το 2019, η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου βραβεύτηκε ως Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς, στη 16η  τελετή απονομής των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, στη Αθήνα. Το βραβείο αυτό απονέμεται στο άτομο που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη συνεισφορά του στη ναυτιλία παγκοσμίως.