SUCCESS STORIES

Ίδρυμα Vodafone: Προσφέροντας το αγαθό της επικοινωνίας στους πλέον ευάλωτους

Εδώ και δέκα χρόνια, το Ίδρυμα Vodafone συμπαραστέκεται και παρέχει με ανιδιοτέλεια πρόσβαση στο αγαθό της επικοινωνίας στους πλέον ευάλωτους ανθρώπων της γης: Tους πρόσφυγες

Έχοντας συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία σε τεράστιους οικισμούς προσφύγων στην Αφρική, όπου προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, από το 2011 το Ίδρυμα Vodafone υλοποιεί την πρωτοβουλία Instant Network. Μέσα από αυτήν έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια σε περισσότερες από 23 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας πρόσβαση σε τηλέφωνο και ίντερνετ σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Εδώ και λίγα χρόνια, το Ίδρυμα Vodafone συνδράμει και σε αντίστοιχες καταστάσεις σε ελληνικά νησιά τα οποία φιλοξενούν προσωρινά μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Πρόσφατα, το Ίδρυμα συγκρότησε μια ομάδα εθελοντών Instant Network με στόχο να παράσχει στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο δωρεάν Wi-Fi στον χώρο έκτακτης ανάγκης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) που λειτουργεί η πολιτεία στο Μαυροβούνι της Λέσβου.

Εθελοντές από τις θυγατρικές της Vodafone από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, αλλά και από τα κεντρικά του Ομίλου στο Λονδίνο, συνεργάζονται με την πολιτεία και άλλους φορείς για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Instant Network, η οποία παρέχει ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων στον χώρο έκτακτης ανάγκης του ΚΥΤ. Σήμερα το Μαυροβούνι φιλοξενεί περίπου 5.000 άτομα και ήδη περίπου 2.000 άτομα στο ΚΥΤ έχουν συνδεθεί στο ίντερνετ χάρη στο Instant Network, μία πολυβραβευμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone.

Και, μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες, η ίδια εθελοντική ομάδα σκοπεύσει να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία και σε άλλο κέντρο προσφύγων στη Χίο, στο πλαίσιο της αποστολής της.

Για όσους αναγκάζονται να αφήσουν τα πάντα πίσω τους, το ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για να έχουν πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες και υπηρεσίες, καθώς και να συνδέονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σύμφωνα με την Andrea Wegener, Διευθύντρια Διεθνούς Ανάπτυξης του EuroRelief, «το Wi-Fi είναι πάντα ένα από τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν, διότι χωρίς ίντερνετ, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να κρατήσουν επαφή με την οικογένειά τους και να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο».

Η ομάδα των εθελοντών της Vodafone έφτασε στο Μαυροβούνι στις 11 Ιουνίου, μεταφέροντας εξοπλισμό βάρους 300 κιλών του Ιδρύματος Vodafone.

Ο Harm Kanters, εθελοντής της ομάδας Instant Network από τη Vodafone Ziggo της Ολλανδίας, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία: «Μου φάνηκε πολύ παράξενο που βρέθηκα εδώ στην αρχή. Αυτή είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζουμε όλοι, αλλά όταν τη ζήσει κανείς από κοντά, μοιάζει να είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ανέβηκα στην κορυφή ενός λόφου για να δω την πλήρη εικόνα. Είδα τις εκατοντάδες σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με μουσαμά της Ύπατης Αρμοστείας».

«Την πρώτη μέρα δημιουργήσαμε την κύρια σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αυτή προστατεύεται αμέσως μέσω ενός firewall, με το οποίο διασφαλίζουμε ότι οι χρήστες προστατεύονται από spyware, ransomware και άλλες κάθε είδους απειλές στο Διαδίκτυο. Ο κεντρικός αυτός εξοπλισμός στεγάζεται σε ένα κοντέινερ, που βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα, οπότε η ασφάλειά του είναι εγγυημένη» πρόσθεσε ο εθελοντής της Vodafone Ziggo.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί ήταν η απουσία ηλεκτρισμού, καθώς με εξαίρεση μια γεννήτρια ντίζελ, δεν υπάρχει άλλη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον χώρο και το έδαφος είναι υπερβολικά σκληρό για την εγκατάσταση καλωδίων.

Έτσι, ο Harm και η ομάδα του εντόπισαν ορισμένα στρατηγικά σημεία στον οικισμό στα οποία εγκατέστησαν εξοπλισμό ασύρματης εκπομπής, που αυξάνει το εύρος του σήματος σε ολόκληρο τον οικισμό.

Το Instant WIFI είναι η τελευταία καινοτομία του Ιδρύματος Vodafone και δίνει τη δυνατότητα σε 500 άτομα να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση στο ίντερνετ σε ακτίνα 80 μέτρων. Για την κάλυψη μεγαλύτερων αναγκών, είναι εφικτή η επέκταση τόσο της χωρητικότητα όσο και της περιοχής κάλυψης σε 1.500 χρήστες και 10.000 τ.μ., αντίστοιχα, με την εγκατάσταση εξοπλισμού σε επιπρόσθετα σημεία.

Στον εξοπλισμό του Instant Network περιλαμβάνεται επίσης ένα φορητό δίκτυο 4G που συσκευάζεται σε τρία κουτιά βάρους 32 κιλών και το Instant Charge, ένας ανθεκτικός και φορητός εξωτερικός φορτιστής που έχει τη δυνατότητα να φορτίζει 48 συσκευές ταυτόχρονα.

Το Ίδρυμα Vodafone, εφαρμόζοντας την αποστολή του να συνδέει για καλό σκοπό, θα συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών για όσους φιλοξενούνται προσωρινά στον οικισμό όσο και για τις οργανώσεις που εργάζονται στο ΚΥΤ.

Tags: