ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπύρα: Δεν είναι μόνο απολαυστική…

Γυναίκα πίνει μπύρα

Πέρα από απολαυστική, η μπύρα είναι και θεραπευτική, λένε οι επιστήμονες…

Η μπύρα μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σας, με τρόπους που πιθανώς δεν θα περιμένατε… Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, έχει εντοπίσει τέσσερα σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Μερικές φορές είναι ενθαρρυντικό να ακούς ότι τα πράγματα που απολαμβάνεις δεν είναι όλα κακά για την υγεία σου. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα συστατικά της μπύρας, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, έχουν πολλαπλά οφέλη και μπορούν να προλάβουν αρκετές ασθένειες.

Καλή και για την ψυχική υγεία

Εκτός αυτού, τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν πως, σε πολλές περιπτώσεις, η μπύρα κάνει καλό και στην ψυχική υγεία.

Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν να την καταναλώνεις με μέτρο και όχι να πίνεις ένα λίτρο την ημέρα. Αλλά σίγουρα από δω και πέρα θα ‘χεις πολλούς λόγους να απαντάς, σε όσους σου λένε, να σταματήσεις να πίνεις μπύρα.

Το eatthis.com έχει συλλέξει ορισμένα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η μπύρα “μπορεί να έχει πρόσθετα οφέλη” στην υγεία, σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά ποτά.

Η θερμιδική απόδοση κάθε μπύρας εξαρτάται από την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, 1 κουτάκι (330 ml ή 33 cl) «ξανθιάς» lager –το είδος που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα μας– περιέχει 14-16 γρ. αλκοόλης, 13–15 γρ. υδατάνθρακες και περίπου 150 θερμίδες.

Αυτές με περισσότερο αλκοόλ αποδίδουν κατά κανόνα περισσότερες θερμίδες, ενώ αυτές με χαμηλότερο αλκοόλ ή χωρίς καθόλου αλκοόλ λιγότερες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η μπύρα μπορεί να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, καθώς τα πικρά οξέα που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να προλειφθούν σε ποσοστό μέχρι και 40% με την καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας. Αυτό σίγουρα σχετίζεται και με την διουρητική της ιδιότητα.

Καταπολεμά το στρες

Ένα after work drink μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και το στρες της δουλειάς.

Αναζωογονεί το δέρμα και τα μαλλιά

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν σαμπουάν με βασικό συστατικό την μπύρα αφού οι βιταμίνες που περιέχει βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και την υγεία των μαλλιών.

Το χρώμα μετράει επίσης

Το χρώμα της μπύρας, μπορεί να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά μέσα. Η διαιτολόγος Jackie Newgent, RDN, είπε ότι οι πιο σκούρες μπύρες μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από τις μπύρες που είναι πιο ανοιχτόχρωμες.

Το μυστικό

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι ειδικοί, διευκρινίζουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας είναι το κλειδί για την αξιοποίηση σχεδόν οποιασδήποτε μπύρας, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δεν κάνει καλό στην υγεία.

Σημειώνεται, πως τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνιστούν όχι περισσότερες από δύο μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες και μία μερίδα για τις γυναίκες, την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Οι 9 πολύ μικρές αλλαγές για να πίνετε λιγότερο αλκοόλ, αλλά να το απολαμβάνετε περισσότερο

Kαφές: Πώς μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος