TRAVEL

Σ’ αυτό το κάστρο τριγυρνούν ακόμη η Μαρία Στιούαρτ κι ένας αιμοβόρος βαρώνος. Πώληση για τολμηρούς… 

Το κάστρο του Έρλσολ
Το κάστρο του Έρλσολ

Στις σκάλες που τρίζουν -είναι και τεσσάρων αιώνων- οι κυνηγοί φαντασμάτων αναγνωρίζουν τα βήματα ενός πρώην ιδιοκτήτη του κάστρου και άλλοι πάλι αναρωτιούνται,  μήπως κάπου εκεί τριγυρνάει και η αδικοχαμένη βασίλισσα της Σκωτίας Μαρία Στιούαρτ, που η ξαδέλφη της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, αφού την κράτησε φυλακισμένη επί 19 ολόκληρα χρόνια, τελικώς την αποκεφάλισε. Τέτοιες ιστορίες κυκλοφορούν για τα κάστρα της Σκωτίας ανεβάζοντας την τιμή τους, όταν πωλούνται. Όπως το κάστρο του Έρλσολ  του 16ου αιώνα, που βρίσκεται μέσα σε ένα κτήμα της κομητείας του Φάιφ. Είναι αυτό, που φιλοξένησε δύο από τους γνωστότερους ηγεμόνες της Σκωτίας, τη βασίλισσα Μαρία το 1561 και τον γιο της Τζέιμς ΣΤ΄ της Σκωτίας, που αργότερα με την ένωση των δύο στεμμάτων, Αγγλίας και Σκωτίας έγινε ο βασιλιάς  Τζέιμς Α΄. Άλλωστε και ο αρχικός ιδιοκτήτης του, απόγονος ενός βασιλιά της Σκωτίας ήταν κι αυτός.

Η Μαρία Στιούαρτ

Αυτή η βασιλική αλληλουχία συνοδεύει λοιπόν την ιστορία αυτού του κάστρου, που βρίσκεται σε απόσταση  55 μιλίων από το Εδιμβούργο και μόλις έξι μιλίων από την παραλιακή πόλη του Σεντ Άντριους,  που για τους Σκωτσέζους θεωρείται, ότι είναι η γενέτειρα του γκολφ. Τιμή πώλησης δεν αναφέρεται  -σίγουρα πάντως μερικά εκατομμύρια θα είναι- άλλωστε πρόκειται για ένα γνήσιο κάστρο με τα όλα του: Τα θολωτά δωμάτια στο ισόγειο, την λεγόμενη Μεγάλη Αίθουσα των ακροάσεων και  των συνάξεων, τις μυστικές σπειροειδείς σκάλες, ακόμη και τις τρύπες από μουσκέτα.

Χτισμένο το 1546, το κάστρο έχει τρία επίπεδα με συνολικά 780 τ.μ. και διαθέτει δέκα υπνοδωμάτια με περίπλοκες και εξαιρετικά διακοσμημένες οροφές, που διατηρούν μεγάλο μέρος του αρχικού τους στυλ Τυδώρ, καθώς και πέτρινα τζάκια. Μία μυστική σκάλα οδηγεί στην κύρια αίθουσα – τραπεζαρία που έχει μήκος πάνω από 15 μέτρα και στην οροφή της, που είναι ζωγραφισμένη στο χέρι απεικονίζοντα όλα τα οικόσημα των βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Υπάρχει ακόμη μία βιβλιοθήκη, μία αίθουσα όπλων και φυσικά η κουζίνα. Ασυνήθιστα είναι μόνον τα μεγάλα παράθυρα, εν αντιθέσει με τις άλλες μεσαιωνικές κατασκευές, που έχουν στενά ανοίγματα για προστασία από επιθέσεις.

Οι κήποι του κάστρου

Μία από στις στριφογυριστές σκάλες του κάστρου πάντως ενέχεται ως άμεσα… συνδεδεμένη με το φάντασμα ενός από τους πρώτους ιδιοκτήτες, τον Άντριου Μπρους, Έκτο βαρώνο του Έρλσολ, που έζησε τον 17ο αιώνα. Εκείνη την εποχή οι Σκωτσέζοι Πρεσβυτεριανοί, γνωστοί ως «Covenanters»  διαμαρτύρονταν για το καθεστώς της μοναρχίας των Στιούαρτ, των οποίων όμως υπερασπιστής ήταν ο Άντριου  Μπρους. Ήταν μάλιστα τόσο άγριος, που κέρδισε δικαιωματικά το παρατσούκλι «Αιματοβαμμένος Μπρους», κυρίως για τις βάναυσες τακτικές, που χρησιμοποίησε στη μάχη του Αιρντς Μος το 1680, όταν φέρεται να έκοψε τα χέρια και το κεφάλι του ηγέτη των «Covenanters» Ρίτσαρντ Κάμερον.

Όταν πάντως το γένος των Μπρους εξέλειπε, το 1708 το κάστρο κληρονόμησε η οικογένεια Χέντερσον του Φόρντελ. Έναν αιώνα μετά, το 1824, το πούλησαν και αυτοί, μόνον που τότε άρχισε η παρακμή του. Ως τα τέλη του 19ου αιώνα που είχε μία γενναία ανακαίνιση, με την προσθήκη τριών ξενώνων αλλά και τη δημιουργία εξαιρετικών περιφραγμένων κήπων με λουλούδια, περιβολιού και γκαζόν που σήμερα είναι 125 ετών! Βεβαίως πλέον έχουν προστεθεί και ανέσεις της σύγχρονης εποχής.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του ένας ολλανδός επιχειρηματίας αποφάσισε να το πουλήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, που δεν του επιτρέπουν να ταξιδεύει συχνά από την Ολλανδία στη Σκωτία.

Και οι αρχικοί ένοικοι; Κάνουν άραγε ακόμη τις βόλτες τους τις νύχτες; Γιατί δεν θα ήταν και πολύ ευχάριστο να δει κανείς τη Μαίρη Στιούαρτ να κρατάει το κεφάλι της παραμάσχαλα…

Διαβάστε επίσης:

Hilton: Ανοίγει τα ξενοδοχεία Pentelikon στο Κεφαλάρι και το Ηampton στο Μικρολίμανο, σε συνεργασία με τον όμιλο Δουζόγλου

Savoy x Gucci: Μια άγνωστη ιστορία γίνεται πηγή έμπνευσης για την πολυτελέστερη ίσως σουίτα του Λονδίνου

Ντένη Θεοχαράκη: «Η καταξίωση δεν αποτέλεσε ποτέ αυτοσκοπό μου»