SUSTAINABILITY

5 λόγοι που θα σας κάνουν να ενδιαφερθείτε για το περιβάλλον

Συχνά, διαβάζουμε για την κλιματική αλλαγή και βλέπουμε πως ο πλανήτης μας υποφέρει. Καταλαβαίνουμε πως κάτι πηγαίνει στραβά και ανησυχούμε για λίγο, όμως δεν αργούμε να το ξεχάσουμε. Φερόμαστε σαν να είναι υπόθεση κάποιου άλλου να προστατεύσει τον κόσμο μας, σαν να μη μας αφορά.

Η αλήθεια είναι πως μας αφορά όλους. Σε μία ιδανική κατάσταση, θα διαμορφώναμε τον τρόπο ζωής μας μ’ έναν τρόπο που θα προωθούσε τη βιωσιμότητα, χωρίς να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, το νερό, το περιβάλλον.

Γιατί, όμως;

Έχουμε μόνο μία Γη

Μπορεί να φαίνεται αφελές, όμως ισχύει. Αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας με αυτόν τον ρυθμό, σύντομα θα χρειαστεί να βρούμε νέο σπίτι. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να μετακομίσουμε. Το μόνο μέρος στο οποίο μπορούμε να επιβιώσουμε, είναι αυτό εδώ.

Αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε τα ύδατα, μόνοι μας θα έχουμε εξαντλήσει το καθαρό νερό. Αν κόψουμε όλα τα δέντρα, για να χτίσουμε πολυτελείς κατοικίες, μόνοι μας θα πάμε ένα βήμα πιο κοντά στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η υγεία μας εξαρτάται από εκείνη του πλανήτη

Όσο περισσότερο φροντίζουμε το περιβάλλον, τόσο διευκολύνουμε τη ζωή μας. Θα έχουμε πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα, θα αναπνέουμε καθαρό αέρα, θα πίνουμε καλής ποιότητας νερό. Γνωρίζουμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, προκαλεί άσθμα και εμφράγματα. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε τα δεδομένα και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται

Ακόμη και μία ελάχιστη αύξηση στη θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, μπορεί να προκαλέσει δραστικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Θα δούμε τις εποχές να αλλάζουν, τα φυτά και τα ζώα να υποφέρουν. Κάποια, ίσως να καταφέρουν να επιβιώσουν. Πρόκειται να έρθουν πλημμύρες και τυφώνες, σε περιοχές που ποτέ πριν δεν αντιμετώπιζαν τέτοια φαινόμενα.

Το χειρότερο είναι πως εμείς ευθυνόμαστε για όλο αυτό, με τις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες και τη συνεχή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Η βιοποικιλότητα έχει ζωτική σημασία

Τι είναι βιοποικιλότητα; Πρόκειται για το σύνολο των γονιδίων, των βιολογικών ειδών, και των οικοσυστημάτων μιας περιοχής. Εκείνη είναι που μας παρέχει ό, τι χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Χάρη σ’ αυτήν έχουμε το φαγητό, το νερό και το σπίτι μας. Χάρη σε αυτήν έχουν εξελιχθεί όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Από αυτήν εξαρτάται ολόκληρη η ύπαρξή μας.

Είναι υποχρέωσή μας

Η φύση μας δίνει ζωή. Το λιγότερο και ταυτόχρονα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τη σεβαστούμε. Όχι μόνο για να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε, αλλά γιατί αυτό προστάζει η ηθική μας.

Μας παρέχει τα πάντα δωρεάν. Πόσο άπληστοι είμαστε, θεωρώντας πως μπορούμε μόνο να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε τίποτα για αντάλλαγμα;

Δε θα το κάναμε στις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, δε θα το κάνουμε και τώρα. Όπως μας σέβεται ο πλανήτης, έτσι θα τον σεβαστούμε κι εμείς.