POWER

Jane Fraser: Ποια είναι η γυναίκα που καταφέρε να καταλάβει το ανδροκρατούμενο οχυρό της Wall Street αναλαμβάνοντας τα ηνία της Citi

H Citigroup γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που διορίζει γυναίκα στη θέση του CEO, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι τον Mike Corbat θα διαδεχθεί η Jane Frazer.

Η Σκωτσέζα Jane Fraser είχε διοριστεί πέρυσι πρόεδρος της Citi, γεγονός που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι προετοίμαζε το έδαφος για να αναλάβει τελικά διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας. Μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως με βάση τον ισολογισμό της, ο οποίος ανέρχεται στα 2,2 τρισ. δολάρια.

«Υπάρχουν πάντα πράγματα να κάνεις», δήλωσε ο 60χρονος Mike Corbat, ο οποίος θα παραδώσει τα ηνία της τράπεζας τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «είναι ο ιδανικός χρόνος για να οδηγήσει η διάδοχός του τη Citi σε αυτήν την επόμενη φάση προόδου».

Ο διορισμός της κ. Frazer αποτελεί ορόσημο και για την ανδροκρατούμενη στα υψηλά κλιμάκια Wall Street. Σε ακρόαση στο Κογκρέσο πέρυσι, από τους επτά τραπεζίτες που ήταν παρόντες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Corbat, κανείς δεν σήκωσε το χέρι του όταν ερωτήθηκαν αν ο πιθανός διάδοχός τους ήταν γυναίκα ή έγχρωμος.

Ο κ. Corbat διετέσε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας για οκτώ χρόνια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Vikram Pandit μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Citi, η οποία χρειάστηκε μία από τις μεγαλύτερες διασώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ξανασταθεί στα πόδια της. Η τράπεζα υπέστη σοβαρό πλήγμα επειδή είχε μια πολύ μικρότερη καταναλωτική τράπεζα σε μια εποχή που οι επενδυτές προτιμούσαν τη σταθερότητα του retail banking από τα μη σίγουρα κέρδη των κεφαλαιαγορών και της επενδυτικής τραπεζικής. Τα ασυνεπή αποτελέσματα από τις μεγάλες δραστηριότητές της σε ξένες αγορές, όπως το Μεξικό, επηρέασαν και αυτά τις αποδόσεις.

Η σχετική υποαπόδοση της Citi, παρά το πολύ αναγνωρισμένο franchise της τράπεζας διεθνώς, προσέλκυσε την προσοχή του ακτιβιστή επενδυτή ValueAct, ο οποίος πήρε θέση 1,2 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2017.

Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη της Citi υπερδιπλασιάστηκαν με τον Corbat στο πηδάλιό της, από 7 δισ. δολάρια το 2012 σε 20 δισ. δολάρια το 2019.

Πρώην partner της McKinsey, η 53χρονη κ. Frazer είναι ήδη μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στη Wall Street, έχοντας υπηρετήσει επί 16 έτη στη Citi και αναλαμβάνοντας από πέρυσι επικεφαλής της εμπορικής τράπεζας του ομίλου. Πριν από αυτό, είχε διατελέσει επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Citi στη Λατινική Αμερική.

Στα μεγάλα ατού της, σύμφωνα με τους συναδέλφους της, είναι οι ηγετικές ικανότητές της και η στρατηγική σκέψη της, καθώς και η αδυναμία της στις… φάρσες.

«Αναμένουμε να δούμε μια ομαλή μετάβαση με τη νέα CEO… την άνοιξη και πιστεύω ότι έχει τα προσόντα για να είναι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος», σχολίασε ο Gerrard Casindri, αναλυτής της RBC.

Copyright The Financial Times Limited 2020

© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.

 

Διαβάστε επίσης:

O Jeff Bezos “σπάει”΄ξανά το ρεκόρ του πλούτου του ξεπερνώντας τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια

Oprah Winfrey: Από τα όρια της φτώχειας στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους

Martha Stewart: Η άνοδος και η πτώση της πρώτης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση