ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποια προκατάληψη ζημιώνει επαγγελματικά τις γυναίκες;

τηλεργασία

Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας στο οποίο η συνεργασία και η αλληλεπίδραση με τους συνεργάτες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτη. Γι΄αυτό και πολλοί από εμάς προσπαθούμε να είμαστε συμπαθείς, τουλάχιστον κάποιες φορές. Το ερώτημα όμως είναι αν όντως αυτή η θετική συναισθηματική τάση επηρεάζει πραγματικά την επαγγελματική μας ζωή. Σύμφωνα λοιπόν με μία νέα μελέτη για τις γυναίκες όντως παίζει σημαντικό ρόλο.

Η πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Economic Journal», βρήκε στοιχεία μίας υπάρχουσας προκατάληψης όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του να μας γίνεται αντιληπτό ότι είμαστε συμπαθείς και του πόσο οι συνεργάτες μας είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας σε έργα.

Η έρευνα βασίστηκε σε μια σειρά πειραμάτων. Το πρώτο αφορούσε έναν συνεργάτη, ο οποίος βαθμολόγησε βαθμολογεί έναν εκχωρημένο συνεργάτη για το αν του είναι συμπαθής με βάση μια φωτογραφία και έπειτα τους φανέρωσαν τα αποτελέσματα της βαθμολογίας τους. Στη συνέχεια, ορίστηκαν εργασίες που ανταμείφθηκαν με βάση το πόσο καλά συνεργάστηκε το ζευγάρι.

Η έρευνα στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη χρηματοδοτική συνεισφορά ως μέσο αξιολόγησης της συνεργασίας. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν έως και 6 ευρώ για την αρχική χρηματοδότηση ενός έργου και ενώ γενικά οι γυναίκες συνέβαλαν ελαφρώς λιγότερο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ομάδες που περιλάμβαναν άνδρες με γυναίκες που δεν τις συμπαθούν συνεισέφεραν κατά 37% λιγότερο, γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη συνεργασία μεταξύ εταίρων οι οποίοι δεν έγιναν αρεστοί ο ένας στον άλλον με την πρώτη ματιά.

Στο επίπεδο των αλληλεπιδράσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να είναι κάποιος συμπαθής στον άλλον δεν επηρεάζει τη συνεργασία αποκλειστικά μεταξύ των ανδρών αλλά παίζει σημαντικό ρόλο όταν η συνεργασία είναι μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι, ενώ οι γυναίκες λαμβάνουν υπόψη το κριτήριο της συμπάθειας όταν πρόκειται να συνεργαστούν και με τα δύο φύλα, οι άντρες το υπολογίζουν μόνο όταν πρόκειται να αλληλεπιδράσουν με γυναίκες. Διαπίστωσαν επίσης ότι συνολικά, η έντονη “ευπάθεια” είχε πιο σοβαρό αντίκτυπο στη συνεργασία τους σε σχέση με την έντονη συμπάθεια μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προηγούμενη έρευνα αναφέρει ότι: “οι γυναίκες κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες, είναι λιγότερο πιθανό να προαχθούν σε ανώτατες διοικητικές θέσεις και υποεκπροσωπούνται σε υψηλότερα πόστα της εταιρικής ιεραρχίας”.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο όταν μπαίνει στη μέση το κριτήριο της συμπάθειας, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει στις τάσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, δείχνει συγκεκριμένες αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο το φύλο μπορεί να επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις μας και έχοντας την επίγνωση αυτού, μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να το αποτρέψουμε. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ενώ η γνώση είναι αρκετή, οι χώροι εργασίας θα πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν και να προωθήσουν αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «εργασιακή ουδετερότητα». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην αποδοτικότητα και την επαγγελματική συμπεριφορά χωρίς προκαταλήψεις.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε ότι θα πρέπει να εργάζεστε πιο σκληρά προκειμένου να είστε αρεστές στην επαγγελματική σας ζωή, όμως είναι το ίδιο και πιο παραπάνω σημαντικό να μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Η έκθεση αυτή τονίζει την προκατάληψη και όχι με σκοπό να κάνει μία έκκληση στις τις γυναίκες να εργάζονται σκληρότερα για να είναι αρεστές αλλά για το ακριβώς αντίθετο.  Σκοπός είναι να παραδεχτούν όλοι ότι η προκατάληψη αυτή ισχύει και να προχωρήσουν ενάντια σε αυτήν την προβληματική τάση.