NEED TO KNOW

Φράνσις Άρνολντ – Μαρία Ζούμπερ: Οι πρώτες γυναίκες που ηγούνται στο Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών

Φράνσις Άρνολντ, Μαρία Ζούμπερ
Από αριστερά: Φράνσις Άρνολντ, Μαρία Ζούμπερ

Ο Τζο Μπάιντεν, διόρισε τις Φράνσις Άρνολντ και Μαρία Ζούμπερ, οι οποίες θα είναι οι πρώτες γυναίκες που ηγούνται του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών (PCAST).

Η Άρνολντ κατέχει διδακτορικό στη χημική μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ από το 1985 και εντάχθηκε στη σχολή του Caltech τον επόμενο χρόνο, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στις διεπαφές της βιολογίας και της χημείας. Το 2018 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το έργο της σχετικά με την κατευθυνόμενη εξέλιξη των ενζύμων. Έχει επίσης ιδρύσει τρεις εταιρείες βιοτεχνολογίας στη βιώσιμη χημεία και τη γεωργία και έχει μια θέση στα διοικητικά συμβούλια της «Illumina», μιας εταιρείας γενετικής αλληλούχησης και της μητρικής εταιρείας της Google «Alphabet». Είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος και των τριών Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής.

Η Zuber, είναι αστρονόμος και κατέχει διδακτορικό της στη γεωφυσική από το Πανεπιστήμιο Brown από το 1986 και ξεκίνησε την καριέρα της στο «Goddard Space Flight Center» της NASA ως πλανητικός γεωφυσικός.

Είναι η πρώτη γυναίκα που οδήγησε μια ρομποτική αποστολή πλανητικής επιστήμης για τη NASA και κατείχε ηγετικούς ρόλους σε εννέα αποστολές της NASA από το 1990. Βρίσκεται στη σχολή του MIT από το 1995 και έχει υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του ινστιτούτου για την έρευνα από το 2013.

Από το 2012, υπήρξε επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημών, το οποίο επιβλέπει το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, ενώ βρέθηκε στην προεδρία του από το 2016 έως το 2018. Η Ζούμπερ, είναι επίσης επί του παρόντος συμπρόεδρος ενός συμβουλίου για την επιστήμη και την ασφάλεια των Εθνικών Ακαδημιών που ιδρύθηκε το περασμένο έτος.

Ενδιαφέρθηκε ενεργά για την περιβαλλοντική έρευνα ώστε να επεκτείνει το αποτύπωμα του MIT στην έρευνα συστημάτων Γης και να ηγηθεί της ανάπτυξης του σχεδίου δράσης για το κλίμα .

Όταν αποδέχτηκε τον διορισμό της στο PCAST, σημείωσε ότι η εργασία των παππούδων της ως ανθρακωρύχοι στην Πενσυλβάνια, όπου μεγάλωσε, επηρέασε τις απόψεις της για την πολιτική. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένη με τις προσπάθειες αυτής της διοίκησης, να αναπτύξει την επιστήμη για να βοηθήσει να δοθεί μια νέα ζωή σε εκείνα τα μέρη και σε τόσες πολλές κοινότητες, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται σήμερα».

Διαβάστε επίσης:

Νέα σελίδα στην αμερικανική ιστορία: Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν μέσα από 10 φωτογραφίες

Αμάντα Γκόρμαν: Η 22χρονη ποιήτρια της ορκωμοσίας του Μπάιντεν που συγκίνησε τους Αμερικανούς

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για ορκωμοσία Μπάιντεν: Είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα καταστούν ακόμη πιο ισχυρές

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση