ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τρόφιμα που σταματούν το βραδινό τσιμπολόγημα

Photo by Parker Johnson on Unsplash

Για να είναι αποτελεσματική μία δίαιτα ή ένα πρόγραμμα διατροφής χρειάζεται συνέπεια στην τήρηση του. Πολλοί αποτυγχάνουν να πετύχουν την προσδοκώμενη απώλεια κιλών λόγω κάποιων μικρών παραστρατημάτων που τις περισσότερες φορές συμβαίνουν αργά το βράδυ.

Όταν η μέρα έχει πλέον τελειώσει και έχετε πάψει να ασχολείστε με οτιδήποτε άλλο σας αποσπά την προσοχή, τότε η ιδέα του να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα γίνεται όλο και πιο έντονη.

Όσοι ενδίδουν στον πειρασμό μιας γευστικής αμαρτίας τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που δεν χάνουν γρηγορότερα τα κιλά που επιθυμούν. Ενδεχομένως να σκέφτονται ότι πήγαν το απόγευμα στο γυμναστήριο, ή ότι δεν ήταν σημαντική η ποσότητα του junk φαγητού που κατανάλωσαν.

Στην πορεία αυτό που τελικά διαπιστώνουν είναι ότι οι προσπάθειες τους δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν. Οι διαιτολόγοι δεν απαγορεύουν το βραδινό φαγητό αλλά συμβουλεύουν για το τι μπορείτε να τρώτε ώστε να μην πάρετε βάρος.

Οι επιλογές εννοείται ότι δεν συμπεριλαμβάνουν ζυμαρικά και junk food όμως οι παρακάτω τροφές μπορούν όντως να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας:

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μία καλή πηγή μαγνησίου που ενεργοποιεί την μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Σχεδόν το 90 τοις εκατό των θερμίδων σε αυτό το φρούτο προέρχεται από υδατάνθρακες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε κορεσμό.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι ενισχύουν την ποιότητα του ύπνου καθώς βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης. Όπως οι μπανάνες, έτσι και αυτά περιέχουν μαγνήσιο που έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες.

Μέλι

Μια κουταλιά της σούπας μέλι λίγο πριν τον ύπνο λέγεται ότι εξασφαλίζει την καλή του ποιότητα. Το μέλι περιέχει τρυπτοφάνη αμινοξέος που προκαλεί ύπνο και μετατρέπεται σε σεροτονίνη και αργότερα μελατονίνη, στο σκοτάδι.

Ζεστό γάλα

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ήταν πάντα γνωστό ότι χαρίζει έναν καλό ύπνο. Το γάλα είναι μια γνωστή πηγή τρυπτοφάνης, η οποία είναι ένα σημαντικό αμινοξύ που δεν παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος για τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που μετατρέπεται σε μελατονίνη. Και τα δύο αυτά βελτιώνουν τον ύπνο και προκαλούν χαλάρωση.

Κεράσια

Τα κεράσια μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν ήρεμο και καλό ύπνο. Είναι μια καλή φυσική πηγή μελατονίνης. Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν ενάντια στις φλεγμονές.

Καρύδια

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα και ίνες οι οποίες ενισχύουν την αίσθηση του κορεσμού. Αποτελούν συγχρόνως μία εξαίρετη πηγή ωμέγα 3 λιπαρών.

Δημητριακά

Τα δημητριακά αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Επίσης είναι πηγή μελατονίνης και έχουν την τάση να προκαλούν υπνηλία όταν καταναλώνονται πριν από τον ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες γιατί μερικά από αυτά όπως για παράδειγμα το μέλι είναι αρκετά παχυντικά.