ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνουμε, είναι ένα θέμα που πάντα απασχολεί. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αν δεν παραμείνουν ενυδατωμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, νιώθουν ότι χάνουν την ενέργεια και τη δύναμη τους. Η διαπίστωση αυτή είναι ορθή και έχει αποδειχθεί από πολλές σχετικές μελέτες.

Μία μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι η αφυδάτωση είναι η αιτία που τους προκαλεί πονοκεφάλους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να βλάψει και άλλες πτυχές της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, που προκαλείται από άσκηση ή θερμότητα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.

Μπορεί κάποιος να χάσει βάρος πίνοντας πολύ νερό;

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η συνήθεια αυτή, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και μειώνοντας την όρεξή.

-Έρευνες εκτιμούν, ότι η κατανάλωση 2 λίτρα νερού την ημέρα, μας βοηθά να κάψουμε επιπλέον 96 θερμίδες.

-Επίσης είναι προτιμότερο να πίνετε κρύο νερό, επειδή το σώμα σας θα χρειαστεί να κάψει περισσότερες θερμίδες για να φέρει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος.

-Όταν πίνει κάποιος νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα, μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει.  Αυτό ισχύει ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα.

-Μία μελέτη έδειξε, ότι άτομα που έπιναν 500 ml νερό πριν από κάθε γεύμα, έχασαν κατά 44% περισσότερο βάρος σε διάστημα 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Συνολικά, φαίνεται ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα, μπορεί να έχει μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απώλεια βάρους και ειδικά όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού, αποφεύγονται προβλήματα υγείας;

Αρκετά προβλήματα υγείας ανταποκρίνονται καλά στην αυξημένη πρόσληψη νερού:

Δυσκοιλιότητα: Η μεγάλη ποσότητα νερού, μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και ειδικά τις γυναίκες.

Καρκίνος: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

Πέτρα στα νεφρά: Η αυξημένη πρόσληψη νερού, αποτρέπει την εμφάνιση τους.

Ακμή και ενυδάτωση του δέρματος: Υπάρχουν πολλές ανεπίσημες αναφορές για το πώς το νερό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματος και τη μείωση της ακμής . Μέχρι στιγμής, καμία μελέτη δεν το επιβεβαίωσε αλλά ούτε και το αντέκρουσε.

Ποια άλλα υγρά ενυδατώνουν; 

Το απλό νερό δεν είναι το μόνο ποτό που συμβάλλει θετικά στον οργανισμό. Υπάρχουν αρκετά ακόμα που μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.

-Ο μύθος είναι ότι τα καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές ή το τσάι, δεν σας βοηθούν να ενυδατωθείτε, δεν ισχύει πραγματικά. Μελέτες δείχνουν ότι η διουρητική επίδραση αυτών των ποτών είναι πολύ αδύναμη οπότε δεν θα πρέπει να σας απασχολεί αν μπορείτε να απολαμβάνετε ένα ή περισσότερα φλυτζάνια την ημέρα.

-Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν επίσης νερό. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά συγκεντρώνουν σημαντικές ποσότητες νερού.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα νερού;

Στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε. Αυτό εξαρτάται από το άτομο.

Πειραματιστείτε για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους οδηγεί μόνο σε πιο συχνές επισκέψεις στο μπάνιο.

Πάντως οι γενικές οδηγίες που αφορούν την πλειοψηφία των περισσότερων ανθρώπων είναι οι εξής:

-Όταν είστε διψασμένοι, πιείτε όσο νερό χρειάζεστε.

-Όταν δεν είστε πια διψασμένοι, σταματήστε.

-Κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών και της σωματικής άσκησης, φροντίστε να πίνετε αρκετό για να αντισταθμίσετε τα χαμένα υγρά.