NEED TO KNOW

Maria Grazia Chiuri: Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior μιλάει για την πανδημία

Πηγή φωτογραφίας Instagram @mariagraziachiuri

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του γαλλικού οίκου μόδας Dior, Maria Grazia Chiuri μίλησε στη Vogue για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, μέσα από ένα γράμμα της.

Η Chiuri αναφέρθηκε στον τρόπο που δουλεύει μαζί με τους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η ίδια είχε καταλάβει αρκετά νωρίς την τροπή που θα έπαιρνε η δουλειά, η καθημερινότητα και η ζωή όπως την ξέραμε προτού τη πανδημία: «Όταν τα πράγματα επιδεινώνονταν, η πρώτη μου προτεραιότητα ήταν να πω στην ομάδα μου: “Σας παρακαλώ, πρέπει να προστατευτούμε τώρα και να αναζητήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας”. Πήραμε αμέσως υπολογιστές ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε εξ αποστάσεως. Μου αρέσει να μοιράζομαι ιδέες με την ομάδα μου, καθώς μιλάμε συνεχώς. Η κοινωνική απομόνωση, ειδικά για μένα, είναι περίεργη. Εργαζόμαστε από απόσταση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μοιραζόμαστε τις ιδέες μας μέσω του FaceTime και του WhatsApp». Ωστόσο, διαπίστωσε και κάποιες δυσκολίες στο καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειά της, καθώς όπως ανέφερε «δεν είναι τόσο εύκολη η διαδικασία. Το να έχουμε μια ιδέα ή το να κάνουμε ένα σκίτσο είναι το ένα κομμάτι της δουλειάς μας. Το βασικό έργο μας είναι πρακτικό. Είναι πάντα μια πρακτική διαδικασία, με πολλούς εμπλεκόμενους».

Η 56χρονη σχεδιάστρια αναφέρθηκε και στη συμβολή του οίκου Dior στη καταπολέμηση της πανδημίας κάνοντας μία αναφορά στο άνοιγμα ενός εργοστασίου του για την παραγωγή μασκών: «Πρόσφατα, ένα από τα εργαστήρια του Baby Dior στη Ρεντόν της Βρετάνης, άνοιξε ξανά για να παράξει μάσκες. Είμαι πολύ υπερήφανη για ολόκληρο το σύστημα της μόδας». Η ίδια σχολίασε και την γενική βοήθεια που έχει προσφέρει η βιομηχανία της μόδας στη μάχη κατά του κορονοϊου: «Τόσες βιομηχανίες χρησιμοποιούν τις γνώσεις, την ικανότητα και τους πόρους τους για να εφεύρουν και να παράξουν όσα χρειάζεται σήμερα η ιατρική κοινότητα. Είμαι πραγματικά χαρούμενη που ο κόσμος της μόδας αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση ξεκινώντας αμέσως να παράγει μάσκες. Όχι μόνο τα μεγάλα εμπορικά σήματα όπως Dior, Armani και Prada, αλλά και οι μικρότερες εταιρείες. Είναι τόσο όμορφο αυτό που συμβαίνει εκεί».

Η ίδια αποκάλυψε πως βιώνει την κατάσταση αυτή, ενώ ταυτόχρονα μίλησε και για το πως περνάει το χρόνο της στο κατ’ οίκον περιορισμό: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ειδικά τη νύχτα, διαβάζω πολύ. Παρακολουθώ τηλεόραση, αλλά συνήθως μόνο για τις ειδήσεις. Το βρίσκω αγχωτικό να βλέπω ειδήσεις όλη την ώρα. Πρόσφατα διάβασα το “Il Senso della Moda (The Fashion System)” του Roland Barthes, το “Speculum of the Other Woman” της Luce Irigaray, το “A Little Life” της Hanya Yanagihara, το “Roma” του Ranuccio Bianchi Bandinelli και το La Moda του Georg Simmel. Είδα και κάποιες ταινίες, όπως το “Portrait of a Lady on Fire” της Céline Sciamma και το “All About My Mother” από τον Pedro Almodóvar.

Η παραμονή στο σπίτι σημαίνει ότι έχω τα πάντα στα χέρια μου. Λόγω της δουλειάς μου, περνάω τη ζωή μου ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Το ότι μπορώ να βρίσκομαι στο σπίτι μου, αν δεν ήταν αυτή η κρίσιμη στιγμή, θα ήταν ευχαρίστηση. Έχω τα βιβλία μου, τα προσωπικά μου αντικείμενα, μαγειρεύω… Έχω αυτό το μεγάλο κουτί όπου κρατώ τα γράμματα και τις φωτογραφίες μου, όλες μου τις μνήμες. Αλλά, προφανώς, θα προτιμούσα να είμαι από επιλογή εδώ, παρά ως συνέπεια αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής».

Η Chiuri έκλεισε την επιστολή της στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα: «Το σημαντικό για μένα είναι να διατηρήσω ένα αισιόδοξο όραμα και να επικεντρωθώ στη σημασία της ομαδικής εργασίας και της αλληλεγγύης. Είμαι περήφανη που στη μόδα, αυτές οι αξίες είναι πολύτιμες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις αξίες για να παράγουμε κάτι θετικό. Όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά».