ART & PHILANTHROPY

«Αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι»: Η Άννα Ροκοφύλλου για την πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας

«Αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι», όπως το χαρακτήρισε η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του δήμου Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, βρίσκεται πάντα ενεργός εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ζωής της πρωτεύουσας.

Η Άννα Ροκοφύλλου προέρχεται από παλιά πολιτική οικογένεια -κόρη του βουλευτή και πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου και της Έλσας Αγαθονίκου. Ο σύζυγός της, επικεφαλής της βιομηχανίας αλουμινίου Aluman Σπήλιος Μανιάς (ο γιος τους μόλις αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, όπως και ο πατέρας του), παραμένει ο επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολύ επιτυχημένη δημοτική σύμβουλος στον συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, την ενδιέφερε πάρα πολύ ο ΟΠΑΝΔΑ καθώς «καλύπτει ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων του Δήμου, από τα μουσικά σύνολα έως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τις παιδικές χαρές, την κοινωνική δράση και τη δια βίου μόρφωση: ένα ευρύτατο πεδίο», όπως δήλωσε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. «Φανταστείτε ότι συνενώνει τρεις τομείς δράσης που παλιότερα λειτουργούσαν αυτόνομα, τα μουσικά σύνολα, τον ΟΝΑ, τις πολιτιστικές δράσεις».

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Παρίσι 1 και 11 ενώ απέκτησε πολύπλευρη εμπειρία εντός και εκτός συνόρων εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως νομική σύμβουλος και εμπειρογνώμων Κοινοτικού Δικαίου στην Ειδική νομική υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η πορεία της στην Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 1994 ως διαμερισματική δύμβουλος στο 1ο Διαμέρισμα Αθήνας, υπήρξε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος από το 1998 μέχρι το 2010 όταν και εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, όπου διετέλεσε εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού. Ήταν εκλεγμένο και δραστήριο μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ από το 2007 μέχρι το 2012, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΚΕ καθώς και μέλος του Κογκρέσου των Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμα της θερινής περιόδου το οποίο περιλαμβάνει εβδομήντα οχτώ διαφορετικές εκδηλώσεις (ορισμένες με ελεύθερη είσοδο) στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού αλλά και στον ζωτικό χώρο πολιτισμού στην Γκράβα. Ενδέχεται το πρόγραμμα να τροποποιηθεί και να προστεθούν άλλες δύο παραστάσεις, όπως δήλωσε η Άννα Ροκοφύλλου.

Το πρόγραμμα του ΟΠΑΝΔΑ στηρίζει την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των καλλιτεχνών και γενικώς των ανθρώπων που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο, οι οποίοι έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Όπως εξήγησε η πρόεδρος, συστάθηκε ειδική Επιτροπή Πολιτισμού με γνωμοδοτικό ρόλο «η οποία αξιολόγησε και επέλεξε περίπου εβδομήντα οχτώ από τις διακόσιες εξήντα δύο προτάσεις που συνολικά δεχτήκαμεΚριτήριο στις επιλογές μας αποτέλεσε η επιθυμία να στηρίξουμε μικρά σχήματα ώστε να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν εύκολα να βρουν πρόσβαση σε άλλους χώρους στις δύσκολες μέρες αυτής της εποχής».

Διαθέτει δωρεάν δύο πολιτιστικούς χώρους όπου πάλλεται η (νεανική) ζωή του Δήμου, δηλαδή στην τέταρτη και πέμπτη δημοτική κοινότητα: πρόκειται για το θέατρο Κολωνού και το θέατρο Γκράβας, που αμφότερα πρόκειται να φιλοξενήσουν βραδιές με μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους θεατές.

Την αυλαία άνοιξε στο κατάμεστο θέατρο Κολωνού (με ελεύθερη είσοδο) η Συμφωνική ορχήστρα δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου και σολίστ τους Γιάννη Γεωργιάδη και Αρμπέν Καντέσα. Ακούστηκαν έργα των Μότσαρτ, Έλγκαρ και Μπαχ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται απόψε με το κλασικό έργο του Διονύσιο Σολωμού Η γυναίκα της Ζάκυθος που σκηνοθετεί για τη σκηνή ο Δήμος Αβδελιώδης με την Κατερίνα Γκατζόγια. Είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013 (με πρωταγωνίστρια την Όλια Λαζαρίδου). Το κείμενο γράφτηκε στη Ζάκυνθο στο διάστημα της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγιού (1825-1826), συμπυκνώνοντας και αναμορφώνοντας τα γεγονότα της περιόδου. Αφηγητής τους ο υποθετικός Διονύσιος Ιερομόναχος, κάτοικος στο ξωκλήσι τον Αγίου Λύπιου (Αλύπιου) στη Ζάκυνθο. Πίσω από το πρόσωπο αυτό κρύβεται βέβαια ο εθνικός ποιητής.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος με την Κατερίνα Γκατζόγια

Στη Γκράβα, στη βραδιά έναρξης θα φιλοξενηθεί η διεθνής σοπράνο Αναστασία Ζαννή με τη γνωστή ευελιξία στη φωνή και τις crossover μελωδίες: γεφυρώνει διάφορα μουσικά ιδιώματα στα οποία επιδίδεται με ισάξια ικανότητα (στις 29.07 με ελεύθερη είσοδο) πράγμα που εξηγεί και την αμείωτη απήχησή της.

Όσον αφορά τον εικαστικό χώρο, ο ΟΠΑΝΔΑ διαθέτει το Κέντρο τεχνών όπου πάντα οργανώνει πρωτοποριακά δρώμενα όπως η εικαστική έκθεση/περφόρμανς με τίτλο Εξαΰλωση της Ιωάννας Πλέσσα. Στο γνωστό πολιτιστικό κέντρο Μελίνα του δήμου Αθηναίων η Χριστίνα Μπλέκου παρουσιάζει τα τελευταία ζωγραφικά της έργα που τιτλοφορεί Του χρόνου τα περάσματα.

Ιδού ολόκληρο το πρόγραμμα στα δύο θέατρα:

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ (Ιωαννίνων και Καπανέως)

Τετάρτη 15 Ιουλίου

Θεατρική παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Κατερίνα Γκατζόγια

Με εισιτήριο

Πέμπτη 16 Ιουλίου, ώρα 21:00
Συναυλία της Χορωδίας δήμου Αθηναίων με έργα Ελλήνων συνθετών όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Μαρκόπουλος, κ.ά.

Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Παρασκευή 17 Ιουλίου

Θεατρική παράσταση Η Ευθαλία του Γαλατά σε σκηνοθεσία Ρέϊνας Εσκενάζυ με τη Νικολέτα Βλαβιανού

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Σάββατο 18 Ιουλίου

Παιδική μουσικοθεατρική παράσταση Όλα είναι μουσική από την «Ομάδα Κοπέρνικος»

Με εισιτήριο

Κυριακή 19 Ιουλίου 
Θεατρική παράσταση Τι σου λείπει του Χρήστου Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου από την Θεατρική Ομάδα του Ιδρύματος «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Δευτέρα 20 Ιουλίου 
Παιδική παράσταση Χένσελ και Γκρέτελ των αδελφών Γκριμ από το θέατρο Θυμέλη- Έλλη Βοζικιάδου

Με εισιτήριο

Τρίτη 21 Ιουλίου, ώρα 21:00
Big Band goes to Hollywood!

Μία συναρπαστική βραδιά με τη Big Band δήμου Αθηναίων με jazz επιτυχίες και  κινηματογραφική μουσική για big band, με συνθέσεις των: Henry Mancini, Quincy Jones κ.ά.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Παρασκευή 24 Ιουλίου 
Θεατρική παράσταση Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία του Λευκάδιου Χερν σε σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη από τηθεατρική ομάδα Κωφών «Τρελά χρώματα»

Με εισιτήριο

Σάββατο 25 Ιουλίου

Μουσική παράσταση MARE NOSTRUM στην αγκαλιά σου θάλασσα από την καλλιτεχνική εταιρεία ΑΞΑΝΑ. Ερμηνεύει η Αθηνά Ρούτση

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Τετάρτη 29 Ιουλίου 
Mελοποιημένη θεατρική παράσταση Η Σπείρα του έρωτα
Συνδετικά κείμενα – σκηνοθεσία – θεατρική ερμηνεία: Ανδρομάχη Δαυλού Μουσικές επιλογές – ερμηνεία πιάνου και φωνητικών: Άρης Γραικούσης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Πέμπτη 30 Ιουλίου 
Παιδική παράσταση Ταξίδι στην παραξενούπολη σε κείμενα σκηνοθεσία Δημήτρη Πιέτρη με τη θεατρική ομάδα Εργοστάσιο Ονείρου από τη Frezyderm

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Παρασκευή 31 Ιουλίου 
Χοροθεατρική παράσταση  _404 Permission Not found με την Κωνσταντίνα Ντιναπόγια

Mε εισιτήριο

Σάββατο 1 Αυγούστου, ώρα 21:00
Συναυλία της Χορωδίας δήμου Αθηναίων σ’ ένα μουσικό ταξίδι με latin ρυθμούς σε συνθέσεις ισπανών και λατινοαμερικάνων συνθέτων
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Κυριακή 2 Αυγούστου 
Θεατρική παράσταση Σκηνές από ένα γάμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Λουδάρος και Παυλίνα Χαρέλα

Με εισιτήριο

Δευτέρα 3 Αυγούστου 
Συναυλία με την Παυλίνα Βουλγαράκη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Τρίτη 4 Αυγούστου 
Αφιέρωμα στο Παραδοσιακό, Ρεμπέτικο, Σμυρναίικο Τραγούδι 
Συναυλία με τον Σπύρο Πολυκανδριώτη
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Τετάρτη 5 Αυγούστου

Μουσικοθεατρική παράσταση Άδεια ποδηλάτου σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά. Στο πιάνο ο Γιώργος Κομπογιάννης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Πέμπτη 6 Αυγούστου, ώρα 21:00

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων με έργα από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης.

Παρασκευή 7 Αυγούστου

Μουσική παράσταση ο Αττίκ στο Παρίσι με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Με εισιτήριο.

Σάββατο 8 Αυγούστου, ώρα 21:00

Συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων με τον Βασίλη Λέκκα.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΡΑΒΑΣ (Ταϋγέτου 60)

Τρίτη 21 Ιουλίου

Συναυλία με την Αναστασία Ζαννή

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Αναστασία Ζαννή

Τετάρτη 22 Ιουλίου

Μουσικοχορευτική παράσταση Από την Αθήνα ως τον Πειραιά, απ’τη Σύρα στον Περαία από το Λαογραφικό Εργαστήρι το  Χοροστάσι

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Παρασκευή 24 Ιουλίου

Θεατρική παράσταση  Το παιχνίδι της σφαγής – σκηνές πανδημίας του Ευγένιου Ιονέσκο και Πάθη και Χορεία στο ποιητικό θέατρο – Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης από την Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου Καλαμπόκη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Ώρα έναρξης των παραστάσεων: 20:30.

Περισσότερες πληροφορίες: στα τηλέφωνα 210-528485, 210-5284853 και στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας, 210-2011151

Οι συναυλίες των Μουσικών Συνόλων δήμου Αθηναίων θα ξεκινούν στις 21:00.

Τα θέατρα Κολωνού και Γκράβας είναι προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία.

Ο ΟΠΑΝΔΑ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού και των εργαζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Διάθεση δελτίων εισόδου για τις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο:

Στο θέατρο Κολωνού, θα πραγματοποιείται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50) και ώρες 10.00-14.00 και δυο ώρες πριν την έναρξη στο θέατρο Κολωνού, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Στο θέατρο Γκράβας θα πραγματοποιείται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα από την εκδήλωση, θα γίνεται στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας (Ταυγέτου 60) και ώρες 9.00-14.00 και δυο ώρες πριν την έναρξη στο θέατρο, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

**   Για τις παραστάσεις με εισιτήριο η προπώληση γίνεται αποκλειστικά από τα καλλιτεχνικά σχήματα. Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στα social media του ΟΠΑΝΔΑ (Facebook & Instagram @opanathens)

 

Διαβάστε επίσης:

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ βαθέων: «Θα αγωνιστώ για την επόμενη ημέρα»

Η Κανέλλα εξάπτει τη φαντασία με την πολυσχιδή της τέχνη

Η κυρία της Τέχνης Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, λίγο πριν την Greek Sale

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση