ART & PHILANTHROPY

Επικεφαλής στο Εθνικό Θέατρο η Έρι Κύργια – Με διαγωνισμό ο επόμενος διευθυντής ως τον Σεπτέμβρη

Έρι Κύργια

Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια και νέα εποχή στο Εθνικό Θέατρο με τον ορισμό της Έρις Κύργια στη θέση αυτή.

Πρόκειται για μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια, που αναλαμβάνει τη θέση, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη και μέσα σε ένα κλίμα ζοφερό, τόσο για το Εθνικό Θέατρο όσο και για το χώρο του θεάτρου γενικότερα.
Σχεδόν άμεσα όμως κινείται η διαδικασία για την επιλογή διευθυντή μέσω της προκήρυξης της θέσης. Η διαδικασία αξιολόγησης μάλιστα, από ειδική Επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, την 5η Απριλίου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο της διαδικασίας, καθώς και τη σύνθεση της Επιτροπής και η διαδικασία κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους θα έχει καταληκτική ημερομηνία την 7η Μαΐου, Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, που θα προκύψει, θα έχει τριετή θητεία.

«Όπως είχαμε ανακοινώσει από τον Αύγουστο 2019, ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, όπως και στο Ελληνικό Φεστιβάλ, θα προέρχεται από ανοιχτή προκήρυξη, μέσα από δημόσια πρόσκληση. Είχαμε μάλιστα πει ότι αυτό θα γίνει περίπου στο μέσον της θητείας του απελθόντος καλλιτεχνικού διευθυντή. Οι συνθήκες σήμερα επιβάλλουν η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα» αναφέρει συγκεκριμένα για την επίσπευση των διαδικασιών, που μόνο θετικά κρίνονται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Αναφερόμενη εξάλλου στην Έρι Κύργια, θεωρεί ότι είναι το ενδεικνυόμενο πρόσωπο για να μπορέσει το Εθνικό Θέατρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του. «Πέρα από τις γενικότερες γνώσεις της, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι, ότι είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το δραματολόγιο της τρέχουσας περιόδου και γνωρίζει πολύ καλά όλα τα διοικητικά θέματα και κυρίως όλες τις διοικητικές εκκρεμότητες που έχει το Εθνικό Θέατρο», όπως λέει η υπουργός.

«Πέρα από το αναγνωρισμένο – πρωτίστως από τους συναδέλφους της – ταλέντο, η Έρι Κύργια έχει αναπτύξει μία σχέση ζωής με το Εθνικό Θέατρο με το οποίο συνεργάζεται από το 2007, με επιστέγασμα την επιτυχημένη πορεία της στη θέση της αναπληρώτριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας. Η παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο αποτελεί εχέγγυο για την επόμενη ημέρα», δηλώνει εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η Έρι Κύργια διαθέτει μια πολυσχιδή εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στο χώρο του ελληνικού θεάτρου. Με προπτυχιακές (υποτροφία Α. Παπαδάκη) και μεταπτυχιακές (αριστούχα απόφοιτος) σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Έρι Κύργια έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα της θεατρολόγου, της μεταφράστριας και της διασκευάστριας μεταξύ άλλων με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Δ. Τάρλοου, Κ. Ευαγγελάτου, K. Bogomolov, O. Korsunovas, C. Graužinis, Δ. Καραντζά κ.ά., καθώς και με φορείς και οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Θέατρο Πορεία.

Χαρακτηριστικά δείγματα των συνεργασιών της, αποτελούν οι παραστάσεις «Τρεις αδερφές» (2016), «Φυλές» (2019), «Η αγριόπαπια» (2017), «Πλατεία Ηρώων» (2017), «Παλιοί καιροί» (2018), «Δον Ζουάν» (2017), «Οι δαιμονισμένοι» (2017) κ.ά. Επιπλέον, έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» και «Οι δανειστές» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Παλιοί καιροί» του Χ. Πίντερ, «Παραλλαγές Θανάτου» και «Κάποιος θα έρθει» του Γ. Φόσσε.

Διαβάστε επίσης:

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου

Δημήτρης Λιγνάδης: Παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο

Έλλη Παναγιωτοπούλου: Η νέα Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Polyeco

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση