ART & PHILANTHROPY

Η πρωτοπορία της Σύλβιας Κούβαλη με τη συμμετοχή της Rodeo Gallery στην Art Basel ενισχύει τη φιλανθρωπία

Σύλβια Κούβαλη

 

Iman Issa

Σύλβια Κούβαλη

Η σημαντική συμβολή (μέσω Rodeo Gallery) της Σύλβιας Κούβαλη στο καλλιτεχνικό τοπίο δεν έχει ακόμη ευρέως διαδοθεί και υπογραμμιστεί. Ίσως επειδή η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά πράγματα. Θάλλει στο απαιτητικό, πρωτοποριακό Λονδίνο. Η γκαλερί της εγκαινιάστηκε το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και εγκαθιδρύοντας εξαρχής το διεθνές προφίλ της. Παρουσίαζε πάντα καλλιτέχνες με καινοφανές ή πειραματικό έργο από διάφορα μέρη του κόσμου επιλέγοντάς τους δηλαδή βάσει υφολογικών, όχι γεωγραφικών κριτηρίων. Σε στενή επαφή με μπιενάλε, ιδρύματα και καλλιτέχνες, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό της να γνωρίσει καλλιτέχνες έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Παρέμεινε πάντα πιστή στον ιδρυτικό της σκοπό, ήτοι να διευρύνει και να συσφίξει το διάλογο ανάμεσα σε συλλέκτες, επιμελητές και μουσεία ώστε να συστηματοποιηθεί μία διεθνής γλώσσα και κατανόηση της σύγχρονης τέχνης.

Το 2014 μεταπήδησε στο Λονδίνο, με μία γκαλερί στο Σόχο. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και με επιτυχία τς δυνατότητες που παρέχει η παγκόσμια μητρόπολη, το χωνευτήρι καλλιτεχνικής παιδείας, ο διαμορφωτής εικαστικών τάσεων. Το έργο των καλλιτεχνών της απολαμβάνει διεθνή ακτινοβολία. Το 2018, άνοιξε παράλληλα και έναν χώρο στον Πειραιά, στην καλλιτεχνίζουσα οδό Πολυδεύκους (όπου βρίσκεται και το The Intermission). Έτσι εμπλουτίστηκε ο κατάλογος των καλλιτεχνών της, έδωσε θέση σε έργα ιστοριογραφικού ενδιαφέροντος, βήμα σε νεώτερους καλλιτέχνες. Προς επίρρωσιν της επιρροής της Rodeo Gallery, όταν η Leidy Churchman (Λέιντι Τσουρτσμαν) οργάνωσε αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Χέσελ (Hessel Museum) της Νέας Υόρκης το 2019, συμπεριέλαβε σε αυτήν έργα από την ατομική της παρουσίαση στην γκαλερί.

Όταν τον Ιανουάριο του 2020 μεταπήδησε από το Σόχο στο αριστοκρατικό (και επίζηλο) Μέιφερ του Λονδίνου, η Rodeo μπορούσε να περηφανεύεται ότι καθιερώθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας και της πελατείας με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Αυτή η νέα περίοδος εγκαινιάστηκε με παράλληλη έκθεση του Shahryar Nashat (Σαχριάρ Νασάτ) στον Πειραιά το 2019 (Νοέμβριος) και στο Λονδίνο το 2020 (Ιανουάριος) ενώ την ίδια στιγμή παρουσίαζε έργο του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA). Το οργανόγραμμα της γκαλερί επιτρέπει πλέον την επικοινωνία των δύο χώρων, γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά και στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να απελευθερώσουν τους ορίζοντές τους.

 

Απόστολος Γεωργίου, Ένας ένας, Rodeo Gallery

 

Απόστολος Γεωργίου

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η γκαλερί παρουσιάζει νέα σειρά έργων του Απόστολου Γεωργίου στην έκθεση Ένας ένας ή One by One. Ο Γεωργίου επανέρχεται επίμονα στη διαχρονική του έρευνα, την καταβύθιση στην αχαρτογράφητη ανθρώπινη φύση.

Καθημερινές ιστορίες με ακρυλικά στον καμβά, πίνακες μεγάλων διαστάσεων όπου ο καλλιτέχνης αναλογίζεται τη δράση του ατόμου (όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης) μπροστά σε μία συλλογική, πανανθρώπινη κρίση (η μονάδα σε αντίθεση με την κοινή μοίρα του κοινωνικού συνόλου). Ένας άντρας πουλάει ψάρι σε μια γυναίκα. Μία γυμνή κυρία με την πλάτη στραμμένη στον σκεπτόμενο βιομήχανο. Ζευγάρι σε ερωτικές περιπτύξεις, άντρας που ζουλάει το στήθος μίας γυναίκας σε πόζα γοργόνας στην παραλία, με το ηβικό περίγραμμα να τονίζεται κάτω από το μπικίνι. Ξαπλωμένη γυναίκα πάνω στην άμμο δέχεται προτάσεις από τρεις ακέφαλους άντρες ενώ μία άλλη γονατίζοντας βοηθάει έναν άνδρα ξαπλωμένο στο κρεβάτι.

Περίπου ως ηδονοβλεψίας κρυμμένος σε μία γωνιά του καμβά του, ο καλλιτέχνης αφουγκράζεται και καταγράφει στην αφήγησή του (με γρήγορες, αδρές πινελιές σε ήπια παλέτα -άλλη μία αντίθεση) το παράλογο της ανθρώπινης φύσης στην τραγική και κωμική του όψη, που πάντα συνυπάρχουν. Υπάρχει μια διάχυτη μελαγχολική εσάνς σε αυτές τις κωμικοτραγικές ιστορίες. Αισθάνεται κανείς τη ματαιότητα στο εγχείρημα του καλλιτέχνη, όσο περισσότερο προσπαθεί να κατανοήσει την ποιητική απροσδιοριστία της ανθρώπινης ψυχής, εκείνη πάντα θα του διαφεύγει.

Απόστολος Γεωργίου, Ένας ένας, Rodeo Gallery

Πληροφορίες:

Οι αίθουσες της Rodeo Gallery στην Art Basel θα παραμείνουν ενεργές Online από τις 17 ως τις 26 Ιουνίου

Για δωρεά στο Melissa Network: Με τη δικαιολογία Five Sound Works Donation

Δικαιούχος λογαριασμού: Melissa – Network of Migrant Women in Greece

Διεύθυνση: Φερρών 18 Πλατεία Βικτωρίας 10434

Αριθμός λογαριασμού: 19400200200240

IBAN : GR2101 ‪4019 4019 400 200‬ 200 2400

BIC/SWIFT : CRBAGRAAXXX
Bank Name : ALPHA BANK SA
Τμήμα Μερκούρη (362), Οδός Μερκούρη 72, 116 34 Αθήνα, Ελλάδα

H έκθεση του Απόστολου Γεωργίου

Θα διαρκέσει ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2020

Rodeo Gallery

Πολυδεύκους 41, Πειραιάς

Τετάρτη ως Παρασκευή από τη μία ως τις εννιά  το βράδυ ή κατόπιν ραντεβού.

Τηλέφωνο: 210 4123977

Όπως και με την προηγούμενη έκθεση του Shahryar Nashat, η ατομική έκθεση του Απόστολου Γεωργίου Ένας Ένας θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες στο Λονδίνο. Η ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.