ART & PHILANTHROPY

Island Hopping με τρεις ιέρειες της σύγχρονης τέχνης στη Νίσυρο

Η αξιοσημείωτη Πάκυ Βλασσοπούλου
«Σημασία έχει το ταξίδι» όπως έγραφε ο ποιητής εξού και το πρότζεκτ Island Hopping II – Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι με πρωταγωνίστριες τις Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ντόρα Οικονόμου και Πάκυ Βλασσοπούλου ξεκινάει από τη Νισύρο και οδεύει στο Καστελόριζο αλλά αυτό που έχει σημασία να προσέξει ο θεατής σχετίζεται με τα χνάρια που αφήνουν οι τρεις δημιουργοί σε αυτό το ιδιότυπο οδοιπορικό τους: έργα – εγκαταστάσεις που συλλαμβάνουν και συμπυκνώνουν την ιδιαίτερη εμπειρία τους στη στεριά αλλά και στο πέρασμα από το ένα νησί στο άλλο ως τον τελικό προορισμό τους.
Το 2019

Πρόκειται για ένα ακόμη Sterna Art Project που διοργανώνει ο ιδρυτής του οργανισμού Στέρνα Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης ενώ και οι τρεις καλλιτέχνες έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα φιλοξενίας του. Πρόκειται εξάλλου για τρεις αξιοσημείωτες παρουσίες στον σύγχρονο εικαστικό χάρτη. Ο θεατής καλείται να ακολουθήσει το νήμα αυτής της γριφώδους, αποσπασματικής αφήγησης, ένα κυνήγι θησαυρού με λεία καλλιτεχνική, ένα ημερολόγιο καταστρώματος.

Το Island Hopping 2019 ξεκίνησε με τη μεταφορά υλικών από τη Νίσυρο στα γειτονικά νησιά με το πλοίο της γραμμής. Το 2019 πρωταγωνιστούσαν πέντε καλλιτέχνες, η Νίσυρος και δύο αυτοκίνητα που πήραν το ρόλο του αφηγητή αφού μετέφεραν μετακινούσαν τα έργα που δημιουργούνταν in situ σε κάθε νησί στον επόμενο σταθμό ως δώρα από το ένα νησί στο άλλο. Φωτογραφίες των αυτοκινήτων σε χαρακτηριστικές τοποθεσίες των διάφορων σταθμών αποτελούν τεκμήριο της  δράσης που εκτυλίσσεται πριν και μετά το κλικ της μηχανής.

Στη Νίσυρο οι καλλιτέχνες μελέτησαν και εκμεταλλεύτηκαν τα υλικά της, τα ενσωμάτωσαν στη δουλειά τους, ο καθένας με το δικό του προσωπικό ύφος και προβληματισμό. Εν συνεχεία μάζεψαν τα υλικά που χρειάζονται για τη συνέχεια του ταξιδιού τους: ελαφρόπετρα, θειάφι, αγράμιτθας (είδος βελανιδιού), ιαματικό νερό, τα οποία μέσα από επιτελεστικές δράσεις δωρίζονται στα νησιά που συνδέονται με τη Νίσυρο μέσω των πλοίων της γραμμής. Τα νησιά-σταθμοί αυτού του αφηγηματικού πρότζεκτ αποτελούν τόπους ανίχνευσης ψηφίδων σε μία ιστορία εν εξελίξει, ενώ θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η έκθεση δομείται σχεδόν όπως τα επεισόδια της Οδύσσειας.

To Island Hopping ΙΙ ξεκινάει από την αφετηρία του πλοίου της γραμμής, δηλαδή τον Πειραιά. Χωρικά και χρονικά, το δεύτερο μέρος της Ιστορίας και το περιεχόμενό της τοποθετείται πριν από τη δράση στο πρώτο μέρος. Οι συμμετέχοντες αυτή την φορά αναπαριστούν με τον δικό τους τρόπο τα σημεία της διαδρομής που οδήγησαν τον καθένα στη Νίσυρο. Το συνολικό οδοιπορικό προσομοιάζει sequel ταινίας, όπου το δεύτερο μέρος της ιστορίας προηγείται χρονικά του πρώτου στην πλοκή. Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές: «υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις μια ιστορία. Να την πιάσεις απ’ την αρχή, τη μέση ή το τέλος. Να πάρεις τα γεγονότα με τη σειρά που συνέβησαν και να τους αφιερώσεις τον κυριολεκτικό τους χρόνο ή να τα ανακατέψεις, αξιολογήσεις και αρχειοθετήσεις ανάλογα με τη σημασία που θεωρείς ότι έχουν για την έκβαση και το ύφος της ιστορίας. Να ορίσεις πρωταγωνιστές, αφηγητή ή αφηγητές, να την πεις στο πρώτο ή στο τρίτο πρόσωπο, να παρεμβάλεις διαλόγους και ανέκδοτα».

Η μνεία στην ταινία Ξέρω τι έκανες πέρσι το καλοκαίρι σχετίζεται με την αρχή του φετινού ταξιδιού το οποίο ξεκινάει με την επιβίβαση στο ίδιο το πλοίο της γραμμής και τη βίντεο-παρουσίαση των έργων του Island Hopping 2019. Αυτό το «επεισόδιο» ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη σεκάνς στη νέα αφήγηση χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την πρώτη σκηνή στην ταινία.

Η αξιοσημείωτη Πάκυ Βλασσοπούλου

Όλοι οι συμμετέχοντες στο island hopping έχουν συμμετάσχει στο sterna art project στο παρελθόν. Υπάρχει εξοικείωση με τα υλικά του νησιού. Το προσωπικό ιδίωμα του καθενός και η καλλιτεχνική δουλειά τους, οδήγησε τον καθένα στην ιδιαίτερη μείξη των υλικών καθώς και την εξερεύνηση νέων υλικών και εκφραστικών τρόπων, όπως η φυσική πορσελάνη. «Έτσι, θα έλεγα πως το island hopping μπορεί να εμπεριέχει την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Νισύρου, αλλά το τελικό προϊόν που προσπαθεί να επικοινωνηθεί είναι οι εμπειρίες που απέκτησαν οι καλλιτέχνες κατά τη διαμονή τους στο νησί, μέσω της σύγχρονης τέχνης», εξήγησε ο καλλιτέχνης και διοργανωτής Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης.

Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης

Ο Sterna ιδρύθηκε το 2014 από τον ίδιο ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης των καλλιτεχνών και την αμφισβήτηση των γενικών παραδοχών σχετικά με τη σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ενεργός χώρος συνάθροισης καλλιτεχνών μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας, εργαστηρίων, συναντήσεων και των εκθέσεων καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου σε διάφορα μέρη του νησιού. Ο οργανισμός δίνει έμφαση στη Νίσυρο ως προορισμό του προγράμματος φιλοξενίας και προωθεί τη σύνδεση των φιλοξενουμένων με το νησί, τους κατοίκους του και τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα νέα έργα θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία στη Νίσυρο από 3 έως 30 Αυγούστου. Το Island Hopping II πραγματοποιείται με την υποστήριξη Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Διαβάστε επίσης:

Τέχνη στο κύμα: Οι καλλιτέχνες της διασποράς στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

Η Μαρία Όλον Τσαρούχα σε κατάσταση «υπερσυνειδητότητας», εκμυστηρεύεται τη συμφιλίωση με τον εαυτό της

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση