ART & PHILANTHROPY

#μένουμεσπίτι αλλά πάμε μουσεία

Μουσεία, κορυφαία μνημεία και έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μπορεί να επισκεφθεί το κοινό -μικροί και μεγάλοι- κάνοντας μία ψηφιακή βόλτα από την άνεση του σπιτιού του και της οθόνης του κομπιούτερ.

Ειδικά μάλιστα για τα παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια είναι διαθέσιμα διαδικτυακά προσφέροντας
γνώση, αλλά και ψυχαγωγία. Κι αυτά, χάρις στις διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης και τα διαδραστικά, ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν από τις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς οργανισμούς του υπουργείου Πολιτισμού.

«Μένουμε σπίτι», αλλά η τεχνολογία φθάνει παντού!

Χρήσιμος έτσι ο κατάλογος με τις ηλεκτρονικές «διευθύνσεις», που ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού ως εξής:

Αρχαιολογικά Μουσεία του ΥΠΠΟΑ

-Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο www.namuseum.gr
-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης www.amth.gr Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης- εκθέσεις https://www.amth.gr/exhibitions
-Λευκός Πύργος www.lpth.gr/
-Νομισματικό Μουσείο www.nummus.gr
-Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο www.ebyzantinemuseum.gr
-Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού www.mbp.gr
-Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου www.heraklionmuseum.gr Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου-Επιλεγμένα εκθέματα https://heraklionmuseum.gr/?page_id=641
-Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας www.matk.gr
-Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων www.amio.gr
-Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας www.igoumenitsamuseum.gr
-Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας www.tegeamuseum.gr

Εποπτευόμενα Μουσεία από το ΥΠΠΟΑ

-Μουσείο Ακρόπολης. Διαθέτει διαδικτυακά ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τα εκθέματα και φωτίζουν πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko

Όπως: «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο» για μικρούς χρήστες που διαλέγουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν για να δημιουργήσουν πολλές και απίθανες παραλλαγές στην εικόνα του αγάλματος της Πεπλοφόρου
https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

Και το «Πρόγραμμα Γλαύκα», ένα πολυεπίπεδο διαδικτυακό παιχνίδι για παιδιά από 12 ετών με πρωταγωνιστή την Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home

Εκπαιδευτικές ταινίες και βίντεο

-Στο Μουσείο Μπενάκη, (www.benaki.org) λειτουργούν εικονικές περιηγήσεις σε όλες τις αίθουσες.

Παρουσιάζονται, επίσης, εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε έξι γλώσσες. Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Μουσείο
Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά/

Εθνική πινακοθήκη

https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html
Μόνιμη συλλογή ζωγραφικής

https://www.nationalgallery.gr/el/zographikh-monimi-ekthesi.html
Μόνιμη συλλογή γλυπτικής

https://www.nationalgallery.gr/el/gluptikh-monimi-ekthesi.html
Ψηφιακές παρουσιάσεις

https://www.nationalgallery.gr/el/psiphiakes-parousiaseis/museums.html
Άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού

-Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης διαθέτει στην ιστοσελίδα της (www.ysma.gr ) ανοικτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο υλικό για τα μνημεία και τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη. Όλες οι ψηφιακές εφαρμογές της ΥΣΜΑ είναι διαθέσιμες εδώ.

-Ένας αρχαίος ναός. Διαδικτυακό παιχνίδι για την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ο αρχιτέκτονας ενός νέου ναού που θα οικοδομηθεί στην Αθήνα, τη κλασική περίοδο! http://ancienttemple.gr/

– Εικονική Περιήγηση Ακρόπολης. Αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης, καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο.

Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στην εφαρμογή είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
http://www.acropolisvirtualtour.gr

-Η Ζωφόρος του Παρθενώνα. Ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο, είτε μέσα από θεματικούς περιπάτους στις επιμέρους ενότητες (ιππείς, άρματα, θεοί κλπ) ενώ τα παιδιά καλούνται να παίξουν μέσα από τεστ μνήμης ή χρωματισμού.
http://www.parthenonfrieze.gr/

-«Μικρές ιστορίες αναστήλωσης». Έξι μικρές ιστορίες από την αναστήλωση του Ερεχθείου, των Προπυλαίων και του Ναού της Νίκης, μέσα από τις αφηγήσεις των μαρμαροτεχνιτών βασισμένες σε ψηφιοποιημένο υλικό από το αρχείο της ΥΣΜΑ. Η παραγωγή είναι του 2019, διάρκειας 10, με αγγλικούς και ιταλικούς υπότιτλους. Η ταινία είναι διαθέσιμη εδώ.

Οι υπόλοιπες ταινίες σχετικά με το αναστηλωτικό έργο των μνημείων της Ακρόπολης βρίσκονται εδώ.

-Αθηνά, Η θεά της Ακρόπολης. Η εφαρμογή αυτή μας συμφιλιώνει με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς Αθηνάς αλλά και με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Μέσα από μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο, ο χρήστης ακολουθώντας μία δέσμη φωτός αναζητεί και παρατηρεί τα επιλεγμένα εκθέματα της θεάς. Κάποια από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα που βρίσκονταν μέσα στους ναούς και τα οποία σήμερα δε σώζονται.

Ορισμένα ανήκουν στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης ενώ άλλα αποτελούν αναθήματα – αφιερώματα στη θεά που παριστάνουν την ίδια. Για κάθε ένα έκθεμα διαβάζουμε τη σύντομη περιγραφή, ένα σχετικό μύθο, στοιχεία για τη λατρεία της Αθηνάς και αρχαία κείμενα του Παυσανία.

Επίσης, παρατηρούμε τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων, μπορούμε να τα περιστρέψουμε και να δούμε τις αποκαταστάσεις τους.

http://www.acropolis-athena.gr/

-Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη. Το διαδικτυακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικού αποθετηρίου ενσωματώνει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης. Έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού, με δυνατότητα πλοήγησης ανά ομάδα κοινού, μνημείο, θέμα, σχολικό μάθημα και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η δυναμικότητα του αποθετηρίου έγκειται στη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης του υλικού του και προσθήκης των σχετικών εργασιών των σχολείων.

http://repository.acropolis-education.gr/acr_edu/

– «Ακολούθησε τον Οδυσσέα». Στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ, στην εφαρμογή «Ακολούθησε τον Οδυσσέα» περιλαμβάνεται όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ο ταξιδευτής Οδυσσέας μας παίρνει μαζί του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

http://followodysseus.culture.gr/

-Εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο». Είναι η διαφορετική πρόταση προσέγγισης του αρχαίου θεάτρου, με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες.

Η έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» φιλοξενείται από το Δεκέμβριο του 2015 στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, όπου πραγματοποιείται και το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δείτε την εδώ.