ART & PHILANTHROPY

Απεβίωσε η Μπέτι Ντόντσον, πρωτοπόρος εκπαιδεύτρια του σεξ

Betty Dodson από την Celeste Sloman για τους New York Times

«Το πιο συνεπές σεξ εξαρτάται από τη σχέση αγάπης που διατηρείτε με τον εαυτό σας» σημείωνε η κορυφαία Αμερικανίδα φεμινίστρια Μπέτι Ντόντσον, πρωτοπόρος εκπαιδεύτρια του σεξ, που απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία ενενήντα ενός ετών.

Αυτή η ρήση συμπύκνωσε και το κεντρικό σκεπτικό στο εν μέρει αυτοβιογραφικό βιβλίο της Sex for One όπου με χιούμορ, πειθώ αλλά και έρευνα αναπτύσσει την πολυσυζητημένη θεωρία περί ατομικού σεξ που χρησιμοποιήθηκε ως σημαία στο δεύτερο φεμινιστικό κύμα της δεκαετίας του 1980. Έχει μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες από την πρώτη του έκδοση στον οίκο Random House το 1987.

Στα ελληνικά εμφανίστηκε ως Σεξ για έναν (εκδ. Ερμιόνη, 1994) αλλά δεν έχει επανεκδοθεί.

Διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στα σεξουαλικά θέματα, εκπαιδεύτρια στο σεξ και συγγραφέας, προτού πάρει το διδακτορικό της στη σεξουαλικά θέματα από το Institute for Human Sexuality.

Η Ντόντσον αναδείχθηκε υπέρμαχος της αυτοϊκανοποίησης διδάσκοντας «την τέχνη του αυνανισμού» σε τέσσερις γενιές γυναικών με σεμινάρια, βιβλία και βίντεο. Θεωρούσε την αυτοεκπληρούμενη κορύφωση ως κατεξοχήν απελευθερωτική δύναμη έξω από τον καταπιεστικό κοινωνικό κλοιό και ανδροκρατούμενο κόσμο.

Με αφορμή το θάνατό της η κορυφαία φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, συνιδίτρια του περιοδικού Ms. Magazine, που είχε πρωτοδημοσιεύσει μέρος του βιβλίου της Sex for One, σημείωσε: «Η Μπέτι Ντόντσον ήταν τολμηρή και γενναία υπερασπίστρια του δικαιώματος των γυναικών στην καλύτερη κατανόηση και απόλαυση του σεξ. Τα σεμινάριά της έπεισαν τις γυναίκες για την ομορφιά των κορμιών τους και η εξωπραγματική της ειλικρίνεια επέτρεψε σε περισσότερες γυναίκες να μιλήσουν αληθινά».

Πέρυσι, σε ηλικία ενενήντα ετών, η Μπέτι Ντόντσον έφερε την Γκουίνεθ Πόλτροου σε εμφανή αμηχανία, πρόδηλη στα ροδοκόκκινα μάγουλά της, όταν η διάσημη ηθοποιός την προσκάλεσε σε επεισόδιο της Goop Lab στο Netflix. Η Ντόντσον φορούσε τζάκετ με επιγραφές come together. Εξηγούσε με την παροιμιώδη βραχνάδα της φωνής της τη φιλοσοφία της ιδιότυπης μεθόδου της την οποία εφαρμόζει στα σεμινάρια που εδώ και πενήντα ολόκληρα χρόνια πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο από την ίδια και τους bodysex leaders της -αρχηγέτες σωματικούς σεξ όπως θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ελληνιστί.

Εικόνα από τα σεμινάριά της τη δεκαετία του 1970, από τη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ -Bettye Lane/Schlesinger Library, Radcliffe Institute, Harvard University

Στην πραγματικότητα, η μέθοδος που ξεκίνησε πρώτα στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν αποσκοπούσε στην αφύπνιση της γυναικείας συνείδησης, την ενίσχυση της συνειδητότητάς της. Και σε αυτό θεωρείται αδιαμφισβήτητη πρωτεργάτης του σημερινού κινήματος εναλλακτικών θεωριών στο φάσμα της ενσυνείδησης, της θετικής ψυχολογίας, του διαλογισμού.

Απλώς εκείνη θεωρούσε ότι πιο βέβαια κατακτά κανείς το βαθύτερο είναι του και την πληρότητα στο εδώ και τώρα, μέσα από την επιχείρηση του αυνανισμού, «masturbation business» όπως συχνά εκφραζόταν.

Η μέθοδός της εμπεριείχε θεατρικότητα και εύγλωττες περιγραφές και τη βοήθεια αντικειμένων στο σχήμα των γεννητικών οργάνων (αιδοίου και πέους) σε όλα τα χρώματα, μορφές και μεγέθη. Εξυπακούεται ότι από την τέχνη του ερωτισμού δεν απουσίαζαν και οι δονητές για να επιδείξει το πώς φτάνει κανείς σε οργασμό.

Εάν μπορούσαν να τα καταφέρουν μόνες τους, τότε δεν εξαρτιόνταν μόνο από τους άνδρες για την ικανοποίησή τους. Πράγμα, που σύμφωνα με την ίδια, απελευθέρωνε και το αντίθετο φύλο. Κατ΄επέκταση τις μεταξύ τους σχέσεις, πιο ελεύθερες, πιο ισότιμες, πιο ανοιχτές.

Ενώ κάποιες φεμινίστριες της γενιάς της εξοργίστηκαν με την δουλειά της ονομάζοντάς την πορνογραφία, οι νεότερες γενιές πιστεύουν και διατηρούν ζωντανά τα διδάγματά της: «Καλύτεροι οργασμοί, καλύτερος κόσμος».

 

Διαβάστε επίσης:

Ruth Bader Ginsburg: Η προσωπικότητα που θα αφήσει για πάντα το στίγμα της στις γυναίκες

Μαίη Ζαννή: «Δε δέχομαι ότι η κόρη μου θα έχει λιγότερες ευκαιρίες στην ζωή της από ότι εάν ήταν αγόρι»

Λένα Παπαληγούρα: Στην Ελλάδα, μια γυναίκα καλείται να αποδεικνύει διαρκώς ότι είναι ισότιμη με τους άνδρες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση